BiH
3

Građani Federacije BiH se ne mogu žaliti na rad FUP-a

Piše: I. P.
Prema riječima generalnog sekretara Centra za sigurnosne studije Denisa Hadžovića, građani Federacije BiH se trenutno ne mogu žaliti na nesavjestan rad policijskih službenika na nivou entiteta.

Dok državne agencije imaju organe za unutrašnju kontrolu, odnosno jedinice za profesionalni standard, koji je ujedno i regionalni iskorak koji bi susjedne zemlje mogle slijediti, Parlament Federacije BiH još uvijek nije uspostavio Ured za žalbe policijskih službenika na nivou FBiH, odnosno Federalne uprave policije.

"Prilikom izmjena zakona na federalnom nivou, Ured koji je bio pri Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova trebao je zaživjeti u okviru PFBiH po uzoru na PSBiH, ali nažalost taj dio zakona nije implementiran i Ured nije uspostavljen", rekao je Hadžović.

On je napomenuo kako se treba apelovati na Federalni parlament kako bi se zakonska odredba implementirala jer trenutno građani nisu u mogućnosti uputiti žalbe, tj. za to ne postoji potrebno tijelo.

Takav ured je postojao po starom zakonu, a sada je odlučeno da se formira tijelo kao na državnom nivou. Ipak, procedura nije provedena i obaveze nisu ispunjene.

"Mi sada imamo deficit demokratskog standarda, što je posljedica neodgovornog rada Federalnog parlamenta", zaključio je Hadžović.