Pješačka zona u Titovoj
72

Građani da se naviknu na gužve, radovi na "Sarajevskom ćilimu" bit će gotovi sredinom juna

S. Š.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
Rekonstrukcija šetališta "Pješačka zona - Sarajevski ćilim" uveliko je u toku, a iz Općine Centar kažu da bi radovi trebali biti okončani sredinom juna.
Rekonstrukcija šetališta "Pješačka zona - Sarajevski ćilim", obuhvata dionicu od Ulice Trampina do Ulice Koševo. Radovi su počeli krajem prošle godine i planirano je bilo 70 dana za rekonstrukciju, no, zbog vremenskih uslova rokovi su probijeni.

Naime, radnici građevinske firme "ITC" d.o.o. Zenica 20. decembra ove godine započeli su pripremne radove na rekonstrukciji šetališta, a nakon što je izdata pravosnažna građevinska dozvola od Federalnog ministarstva prostornog uređenja.

Kako se rekonstrukcija odvija u samom centru grada i pored jedne od najprometnijih ulica, također uz Veliki park, umnogome usporava funkcionisanje saobraćaja, ali i pješačke zone.

S obzirom na to da su nam iz Općine Centar početkom mjeseca marta saopćili da su planirani rokovi probijeni, a bliži nam se ljetna turistička sezona - ponovo smo im se obratili.

U opisu koncepta projekta navedeno je da se kombinacijom više vrsta kamenih ploča i zelenila, duž šetališta, stvara jedinstvena površina - "ćilim" po čemu je projekat i dobio naziv "Sarajevski ćilim"

"Radovi na rekonstrukciji šetnice 'Sarajevski ćilim' na potezu od ulice Trampina do ulice Koševo izvode se planiranom dinamikom to jeste trenutno izvode radovi na postavljanju granitnih ploča", kažu za Klix.ba iz Općine Centar.

"Završetak radova direktno zavisi od vremenskih uslova i rokova isporuke materijala od strane dobavljača te je shodno tome planirano okončanje radova sredinom mjeseca juna 2023. godine", najavili su.

Ranije je objavljeno da je cilj realizacije projekta rekonstrukcije šetališta "Pješačka zona - Sarajevski ćilim" obezbijediti sigurnu i vizuelno primamljivu šetnicu sa pratećom infrastrukturom, u urbanom centru grada.

Idejni projekt budućeg izgleda šetališta uradio je arhitektonski studio "Zec", arhitekta Amir Vuk Zec.