Nesporazum s vlašću
122

Građani Čengić Vile ne žele parking, općina kaže da "radi po regulacionom planu"

Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Park u sarajevskom naselju Čengić Vila 2, u ulici Ilije Engela, lokacija je zbog koje se spori veći dio tamošnjih građana i Općine Novi Grad. Razlog? Najavljena gradnja parkinga na zelenoj površini. Građani ne dozvoljavaju početak radova, a Općina zasad ne odustaje od namjere gradnje.

Slučaj je došao u fokus krajem augusta kada je grupa građana spriječila mašine i radnike da uđu "u posjed" i započnu radove. Građani su uspjeli spriječiti ili u najmanju ruku odgoditi planiranu gradnju za koju ih niko nije pitao.

Razlog nepostojanja javne rasprave najvjerovatnije je odveć poznat i usvojen regulacioni plan prema kojem je u ulici Ilije Engela planirana gradnja prijeko potrebnog prostora za parking automobila.

Sve po planu

Važećim regulacionim planom u ulici Ilije Engela predviđen je parking. Sa stanarima je postignut dogovor da se obilježi postojeći broj parking mjesta, koji je veoma mali u toj ulici, a da vozila koja budu parkirana na saobraćajnici, kako je sada slučaj, budu uklonjena svaki put, putem pauk-službe i prijavom policiji.

Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba

Ipak, i pored velikog problema nepostojanja adekvatnog prostora za parking, građani nisu spremni odreći se dragocjene zelene površine.

"S obzirom na činjenicu da je problem saobraćaja u mirovanju sve izraženiji, kako u Kantonu Sarajevo tako i na području općine Novi Grad Sarajevo, ova lokalna zajednica je, na traženje građana, ove godine planirala oko 252.709,93 KM za izgradnju parking prostora u urbanim naseljima Otoka, Alipašino Polje i Aneks, gdje je problem najizraženiji. Uvidom u prostorno-plansku dokumentaciju ustanovljene su lokacije na kojima je planirana gradnja parkinga, nakon čega se krenulo u proceduru izrade projektne dokumentacije i odabir izvođača radova za izgradnju parkinga. Nakon što su provedene sve potrebne procedure, 30. augusta 2018. godine izvođač radova trebao je započeti izgradnju parkinga u ulici Ilije Engela na Otoci, kapaciteta 34 parking mjesta. Međutim, grupa građana spriječila ih je u tome, te su radovi obustavljeni do daljnjeg. Ostaje da se vidi šta će se desiti nakon što se sva nepropisno parkirana vozila budu uklanjala i hoće li građani i tada biti protiv izgradnje novih parking mjesta", rečeno je za Klix.ba iz Općine Novi Grad.

Više novih parkinga

Osim parkinga u navadenoj ulici planirana je i izgradnja parking prostora na području mjesne zajednice Aneks u ulici Prijedorska, kapaciteta 45 parking mjesta, zatim parking prostora na području mjesne zajednice Alipašino Polje A-I u ulici Trg solidarnosti, kapaciteta 41 parking mjesto, te izgradnja parking prostora na području mjesne zajednice Alipašino Polje A-II u ulici Trg solidarnosti, kapaciteta 64 parking mjesta.

Izgradnjom planiranih parkinga ukupnog kapaciteta 184 mjesta za parkiranje u značajnoj mjeri bi se ublažio problem mirujućeg saobraćaja na području mjesnih zajednica Aneks, Čengić Vila, Alipašino Polje A-I i Alipašino Polje A-II.

Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba