Posjeta ministra uređenja i okoliša
1

Građani će putem web stranice FHMZ moći pratiti stanje zraka na području KS-a

FENA
Ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša KS-a Zlatko Petrović sa saradnicima posjetio je danas Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) gdje je s direktorom Almirom Bijedićem razgovarao o unapređenju saradnje s ciljem poboljšanja monitoringa kvaliteta zraka na području Kantona Sarajevo.

Na sastanku su analizirani rezultati dosadašnje saradnje, te razmijenjene informacije o stanju opreme za mjerenje kvaliteta zraka, kao i načina njihovog održavanja i servisiranja.

Sastanku je prisustvovala i direktorica Zavoda za javno zdravstvo KS Snježana Balta budući da je ustanovu na čijem je čelu Kanton Sarajevo ovlastio da upravlja automatskim mjernim stanicama i vrši mjerenja kvaliteta zraka.

S druge strane, Hidrometeorološki zavod je referentna federalna institutcija za monitoring kvaliteta zraka koja na području KS-a upravlja s mjernim stanicama na Bjelavama i Ivan Sedlu, a koje su uvezane u sistem s kantonalnim mjenim stanicama Alipašina, Otoka i mobilnom stanicom na Ilidži.

Ministar Petrović je izrazio zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom Ministarstva i Hidrometeorološkog zavoda i naglasio da postoji prostor za njeno unapređenje.

Upoznao je prisutne o aktivnostima koje Ministarstvo poduzima na izradi planskih dokumenata za prevenciju i smanjenje zagađenja zraka u Kantonu Sarajevo, posebno u grijnoj sezoni kada je problematika zagađenja zraka najizraženija.

Po riječima pomoćnice ministra za zaštitu okoliša Zijade Krvavac, u planu je revizija studije o uspostavljanju mreže mjernih stanica iz 2004., a u skladu s kriterijima novog federalnog pravilnika o vršenju monitoringa kvaliteta zraka, pri čemu je za optimalnu pokrivenost Kantona Sarajevo potrebno manje stanica od prvobitno planiranih 16.

Također će biti izvršena procjena da li su postojeće lokacije na kojima su instalirane stanice adekvatne za mjerenja, s obzirom da se nalaze u neposrednoj blizini saobraćajnica, te u skladu s tim vršiti procjena koliko su dobijeni rezultati mjerenja validni s obzirom na mjesto stacioniranja stanica.

Kako je istakao direktor Bijedić, iako se od Hidrometeorološkog zavoda očekuje da izvršava svoju funkciju referentne institucije za monitoring kvaliteta zraka to nije praćeno i odgovarajućom finansijskom podrškom iz federalnog budžeta.

Zbog toga je ovaj zavod sačinio zahtjev za osiguranje sredstava za održavanje federalne mreže mjernih stanica u čijem sastavu bi bile i automatske stanice instalirane u drugim kantonima, posebno Tuzlanskom i Srednjobosanskom, koje nisu uvezane u sistem.

Na sastanku je bilo riječi i o potrebi hitnog stavljanja u funkciju mjerne stanice na Ivan Sedlu koja je u vlasništvu Hidrometeorološkog zavoda, a za koju je Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša odranije osiguralo sredstva za servisiranje i puštanje u rad.

Dogovoreno je također da bude formirano radno tijelo u čijem sastavu će biti stručnjaci iz pomenutog ministarstva, te Hidrometeorološkog zavoda, Zavoda za javno zdravstvo i Zavod za informatiku i statistiku, a koje će biti zaduženo za redizajn web prezentacije rezultata mjerenja kvaliteta zraka, kao i za usklađivanje podataka na stranicama Federalnog zavoda i Zavoda za javno zdravstvo KS, kako bi građani dobili blagovremenu i kvalitetnu informaciju o stanju zraka na području KS-a.

Započeti su i razgovori o realizaciji zajedničkih projekata kojima bi se apliciralo prema međunarodnim fondovima, s ciljem osiguranja opreme i edukacije kadrova za obavljanje poslova provjere validnosti dobijenih rezultata i servisiranja sofisticiranih informatičkih alata za mjerenje kvaliteta zraka, saopćeno je iz Pres-službe KS-a.