Posljedice zemljotresa
128

Građani Bosanske Kostajnice noć proveli van domova, kiša otežava saniranje objekata

V. K.
Općina blizu epicentra potresa (Foto: SRNA)
Općina blizu epicentra potresa (Foto: SRNA)
Zemljotres koji je pogodio Hrvatsku prouzrokovao je materijalnu štetu i u sjevernom dijelu BiH. Direktor Civilne zaštite Republike Srpske Milan Novitović potvrdio je za Klix.ba kako je trenutno najteža situacija u Bosanskoj Kostajnici.
Kako je naveo Novitović, zbog materijalne štete u ovoj općini 30 građana noć je moralo provesti van svojih domova.

"To je općina s najvećom pretrpljenom štetom. Radi se o materijalnoj šteti na objektima individualnog stanovanja i objektima privrede, srednjoškolskog centra i gradske uprave. Na terenu su tri komisije koje ne rade procjenu šteta, već procjenu urušenosti objekata i njihove sigurnosti za građane. Prethodnu noć 30 građana Kostajnice je raseljeno. Noć su proveli kod rodbine i prijatelja. Što se tiče kolektivnih centara, nismo imali zahtjeva građana za smještaj u te objekte", rekao je Novitović.

Također, naveo je kako saniranje šteta dodatno otežava kiša koja je počela padati na sjeveru.

"Ono što je otežavajuća okolnost jeste i kiša koja je počela padati. Dio otežavajućih okolnosti jeste i nedostatak opreme za otklanjanje rizika s visine, a to su u ovom slučaju dimnjaci koji su nestabilni te moraju biti uklonjeni, jer predstavljaju opasnost za građane. Veliki dio šteta je i nastao rušenjem dimnjaka. Ostalo pokušavamo da dovedemo u red kako bi se život nastavio normalno", ističe Novitović i dodaje kako je Vlada RS-a već najavila odobravanje interventnih sredstava za najugroženija područja.

Sjednica Štaba za vanredne situacije u Bosanskoj Kostajnici (Foto:RUCZRS)
Sjednica Štaba za vanredne situacije u Bosanskoj Kostajnici (Foto:RUCZRS)

Kada je riječ o situaciji u ostalim gradovima, Novitović ističe kako su zabilježene manje materijalne štete.

"Šteta je prijavljena u Prijedoru, Novom Gradu, Gradišci, ali i u samoj Banjoj Luci. Kolege iz Prijedora su još jučer sanirale štetu te će danas pružiti pomoć ostalim gradovima. Upućen je zahtjev i drugim gradovima za pomoć da bismo što efikasnije pomogli građanima kako bi božićne i novogodišnje praznike proveli sigurno", zaključuje Novitović u razgovoru za Klix.ba.