Ne planiraju odustati
27

Građani Bihaća se ponovo okupili pred Birom: Ne žele migrante u centru

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
Građani Bihaća i večeras su se okupili pred nedavno zatvorenim Prihvatnim centrom "Bira", gdje već više od 70 dana protestuju protiv povratka ilegalnih migranata i izbjeglica u ovaj migracioni centar u samom središtu grada.

Ponovili su da ne protestuju protiv ljudi u nevolji, nego isključivo protiv njihovog smještanja u užoj gradskoj zoni, s obzirom na iskustva s narušenom sigurnosnom situacijom u prethodnom periodu kada je u ovom centru boravilo oko dvije hiljade ljudi.

"Jednostavno, ne želimo da središte grada ponovo bude pregaženo. Imamo loša iskustva i nastojat ćemo istrajati u očuvanju sigurnosti naše djece, kao i očuvanju odluka Gradskog vijeća Bihać i Skupštine Unsko-sanskog kantona", rekao je jedan od okupljenih građana.

Poslije današnjih nemilih događaja u prihvatnom kampu na lokalitetu Lipa, značajno je pojačana policijska kontrola na ulazu u grad Bihać. Angažovana je i Jedinica za specijalističku podršku Ministarstva unutrašnjih poslova USK.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić i kantonalni premijer Mustafa Ružnić ponovili su danas jasan stav protivljenja povratku ilegalnih migranata u Biru, ali i izrazili spremnost na saradnju i zajedničko djelovanje s nadležnim državnim institucijama, te pružanje svakog vida pomoći ljudima koji su ostali bez privremenog smještaja.