Nema incidenata
42

Građani Bihaća blokirali ulaz u Biru kako bi spriječili povratak migranata iz Lipe

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
Građani Bihaća okupili su se u poslijepodnevnim satima pred ulazom u nedavno zatvoreni Prihvatni centar "Bira" u središtu grada i, po njihovim riječima, spriječili povratak prve grupe migranata iz kampa na lokalitetu Lipa.
Oko 16:00 sati, tri transportna vozila Međunarodne organizacije za migracije (IOM) spriječena su da uđu u prostor ovog zatvorenog migracionog centra, ali još uvijek nema zvanične potvrde da je u njima bilo pedesetak korisnika usluga kampa "Lipa", kao što tvrde okupljeni građani.

Vozilima je spriječen ulazak, ali nije bilo većih incidenata, odnosno narušavanja javnog reda i mira i sve se desilo pod kontrolom policijskih službenika.

"Na ovom mjestu protestujemo više od 70 dana, jer ne želimo više prolaziti kroz situaciju dok je u ovom centru bilo smješteno dvije hiljade ljudi. Razočarani smo instrukcijama ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Selme Cikotića o ponovnom privremenom otvaranju Bire. Mi to nećemo dopustiti i vjerujte da će nas ovdje biti sve više", rekao je mještanin Fadil Dizdarević.

Ovim dešavanjima prethodilo je to da su članovi Operativne grupe za situaciju s migrantima u Unsko-sanskom kantonu (USK) nakon današnjeg sastanka potvrdili da su iz Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine dostavljene instrukcije za ponovno privremeno otvaranje Migracionog centra "Bira", do završetka građevinskih radova u potvrđenom Prihvatnom kampu "Lipa".

Rečeno je kako je Službi za poslove sa strancima instruirana organizacija privremenog izmještanja migranata i izbjeglica trenutno smještenih u kampu na lokalitetu Lipa, u nedavno zatvoreni Migracioni centar "Bira", a Ministarstvu unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona osiguravanje javnog reda i mira prilikom odvijanja tog procesa.

Povratku oko 1.200 korisnika usluga kampa "Lipa" u migracioni centar smješten u užoj gradskoj zoni, oštro se protive i predstavnici gradske, odnosno kantonalne vlasti u ovom dijelu BiH.