Anketa IRI-a
49

Građani BiH ujedinjeni protiv ekstremizma, ali razjedinjeni o pitanjima EU i Rusije

Klix.ba
Veliko istraživanje Međunarodnog republikanskog instituta (IRI) iz Sjedinjenih Američkih Država prikazalo je odnos dominantnih političkih opredjeljenja konstitutivnih naroda u Bosni i Hercegovini.

Naime, izuzetno utjecajna organizacija IRI (International Republican Institute), odnosno njen ogranak Centar za anketna istraživanja (Center for Insights in Survey Research), obavili su u februaru anketu provedenu nad više od 1.500 građana BiH, a kako bi se stekla temeljna slika o sličnostima i razlikama između konstitutivnih naroda kroz njihova vladajuća politička uvjerenja.

IRI je zaključio da su Bosanci i Hercegovci ujedinjeni kada je riječ o borbi protiv Islamske države i nezaposlenosti, ali da drugačijim očima gledaju na saveznike.

"Nakon dugotrajne historije međuetničkih razlika, ohrabrujuće je to da građani BiH stoje ujedinjeni kada je riječ o borbi protiv vjerskog ekstremizma. Vlasti moraju iskoristiti ovaj zajednički cilj naroda kako bi se shvatile i pobijedile razlike među njima", rekao je Jan Surotchak iz IRI-a.

Velika većina građana BiH ima negativno mišljenje o Islamskoj državi (Bošnjaci 85 posto, Hrvati 96 posto, Srbi 92 posto). Slično tome, građani BiH su ujedinjeni o pitanju funkcionisanja sekularne države i nemiješanja religije u vlast (Bošnjaci 58 posto, Hrvati 56 posto, Srbi 49 posto).

Više od 55 posto građana BiH, bez obzira na vjersku ili etničku pripadnost, smatra da je nezaposlenost najveći problem u državi.

Kada je riječ o odnosima prema drugim državama etničke razlike postaju izraženije.

Većina Bošnjaka (64 posto) i Hrvata (56 posto) ima pozitivnu sliku o Sjedinjenim Američkim Državama, dok samo 26 posto Srba dijeli isti stav. Sličan doživljaj narodi imaju i o Evropskoj uniji – pozitivan stav zauzima 65 posto Bošnjaka, 59 posto Hrvata i 18 posto Srba.

S druge strane, pozitivno mišljenje o Rusiji zauzima 29 posto Bošnjaka, 43 posto Hrvata i 89 posto Srba.

Također, većina građana BiH, bez obzira na etničku pripadnost, smatra da BiH ne pripada ni Istoku ni Zapadu.

Anketa je rađena u razdoblju između 4. januara i 3. februara, a detaljne rezultate možete pronaći na ovom linku.