Miting podrške Iliji Jurišiću
0

'Građani BiH su još uvijek žrtve srbijanske politike'

Sarajevo-x.com
Sa protestnog skupa (Foto: Tuzlarije.net)
Sa protestnog skupa (Foto: Tuzlarije.net)
Na Trgu slobode u Tuzli, počeo je miting podrške Iliji Jurišiću, na kojem se okupilo nekoliko hiljada građana iz Tuzle i ostalih gradova BiH.

"Uputićemo poruku zvaničnom Sarajevu da konačno počnu da ozbiljno štite svoje građane i da ih ne dijele na Srbe, Hrvate i Bošnjake. Šta ćemo sa Romima i ostalim? Poruka Beogradu je da poštuje svoje zakone, i da ratne zločine ne upotrebljava u dnevno političke svrhe. Ratni zločini se moraju procesuirati, ali ne može se za ratni zločin zbog dnevno političkih potreba Beograda i ravnoteže u zločincima koje nikada ne mogu uspostaviti kada bi uhapsili još 1.000 Ilija, ne mogu uspostaviti odgovornost za ono što se dogodilo u BiH. Međunarodnoj zajednici da konačno otvore oči, da su građani ove države još uvijek žrtva srbijanske politike”, rekao je okupljenim građanima predsjednik Fondacije "Istina, Pravda, Pomirenje" iz Tuzle Sinan Alić.

Pozive za protestni skup "Pravda za Iliju Jurišića" uputili su brojna udruženja građana, političke stranke i nevladine organizacije.

Iako je i Udruženje "Mladi antifašisti" BiH pozvalo sve građane BiH da se u što većem broju pojave na mitingu podrške Iliji Jurišiću, Suzana Hrustić, predsjednica Udruženja, rekla je da skup dobro pripremljen, ali da se, bez obzira na nekoliko hiljada građana, neće postići željeni efekti mitinga.

"Mislim da rezultati neće imati efekta i da vlast neće uraditi ništa kako bi pomogli Iliji Jurišiću. Da su htjeli nešto uraditi ne bi dozvolili da Ilija bude osuđen. Potrošeno je mnogo novca na pripremu protesta, jumbo plakate, a taj novac je mogao biti iskorišten za bolju odbranu", rekla je Hrustićeva za Sarajevo-x.com

Ona je dodala da se na skupu nalazi nekoliko hiljada građana BiH, od kojih su neki došli autobusima iz drugih gradova. Među njima se, prema njenim riječima, nalaze i autobusi koje je organizovao SDP, pa je Hrustićeva izrazila bojazan da bi ovo mogao biti politički skup, a ne miting podrške Jurišiću.