BiH
0

Građani BiH se oprostili od Safeta Isovića

FENA
Od velikana i doajena sevdalinke Safeta Isovića danas su se komemorativnom sjednicom u Narodnom pozorištu oprostili građani Sarajeva, Bosanci i Hercegovci, poštovaoci njegova djela i članovi porodice. Narodno pozorište bilo je malo za sve one koji su htjeli prisustvovati komemoraciji, a red za upis u knjigu žalosti skoro bez kraja.

Dvorana Narodnog pozorišta nije imala dovoljno prostora da prihvati sve građane, brojne kulturne i javne radnike, pjevače, glumce i političare koji su došli odati posljednju počast i oprostiti se sa najvećim predstavnikom bosanske pjesme sevdalinke.

Nepregledan je i red pred Knjigom žalosti u auli pozorišta u koju još od 08.00 sati jutros mnogi žele zapisati vlastite utiske i pozdraviti se od velikog umjetnika.

Svi govori predviđenih zvaničnika bili su nadahnuti osjećajem velikog gubitka.

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Denis Zvizdić smatra Safeta Isovića dobrim čovjekom koji je na najveličanstveniji način obavio svoju misiju. On nam je u svojoj pjesmi dao vlastiti doživljaj svijeta; kada je pjevao o Bosni i Hercegovini, pjevao je o zemlji kojoj je potpuno pripadao i čije je nepravde teško podnosio.

"Sve što je radio, radio je srcem. Zato ostaju njegove pjesme da svjedoče o jednoj veličini", kazao je Zvizdić.

"Vijest o njegovoj smrti proširila se planetarno", kazao je ministar kulture i sporta KS Emir Hadžihafizbegović. "Bio je gigant i jedan od rijetkih primjera u svijetu da je neko u pjesmi uspio na tako volšeban način oslikati ljepote svoje zemlje, kao što je to on činio više od 50 posljednjih godina."

Hadžihafizbegović se upitao da li ćemo, mi koji ostajemo, uspjeti izvući pouku iz njegovog života i smrti. Način na koji se Safet borio za sevdah nadrastao je priču o umjetnosti. Jer, njegova borba je bila borba protiv rušenja sistema vrijednosti i borba za granicu dostojanstva preko koje čovjek ne smije preći.

"Safet je istinu govorio hrabro i transparentno. Bio je stijena i rijetka intelektualna gromada. Hvala ti što si svojim djelom oplemenio bivše, sadašnje i generacije koje dolaze. Hvala što si nas naučio kako se voli domovina", naglasio je Hadžihafizbegović.

Za Ivicu Šarića su Safetova ljudskost, iskrenost, ljubav prema ljudima i BiH te iznimni talent doprinijeli da bude zapamćen kao najveći intrerpretator bogatog bh naslijeđa – sevdalkinke. Dubok osjećaj koji je pretvarao u pjesmu ostaje iza njega kao neizbrisiv trag.

Od Isovića su se oprostile i njegove dugogodišnje kolege, čiji su koraci na estradi često bili zajednički.

"Danas se opraštamo sa velikanom kakav se više neće roditi. Umro je otac sevdaha. Ostala su njegova djela te će i Safet živjeti dok se ona na svijetu budu slušala", riječi su kojima se od dugogodišnjeg prijatelja oprostila Beba Selimović.

"Od sutra više ništa neće biti isto, smatra Omer Pobrić, jer danas se završava jedna epoha sevdaha. Safet je bio unikat", a Bosnu je volio kao svoju majku.

Dženaza Safetu Isoviću je danas u 17.00 sati u haremu Ali-pašine džamije u Sarajevu, a Knjiga žalosti otvorena je do 21.00 sat.