BiH
0

Građani BiH prikupili više od 100.000 KM za žrtve tsunamija

NINA
Građani Bosne i Hercegovine su prikupili nešto više od 100.000 KM za žrtve tsunamija u jugoistočnoj Aziji, kazao je za agenciju NINA član regionalnog tima Crvenog krsta za odgovor u slučaju katastrofe Alen Kajtaz.

"Zaključno s 11. januarom, direktnim uplatama na žiro-račun kod Volksbanke BiH prikupljeno je 50.000 KM, dok je na posebni broj BH Telecoma upućeno 40.000 poziva, a na broj Hrvatskih telekomunikacija Mostar oko 10.000 poziva", kazao je Kajtaz izražavajući zadovoljstvo zbog spremnosti građana BiH da pomognu onima kojima je pomoć najpotrebnija.

Član posebnog tima Crvenog križa BiH istaknuo je u izjavi za agenciju NINA da postoji iznimno zanimanje za donacije u hrani, odjeći i lijekovima, ali da Crveni krst još nije organizovao prevoz takvih donacija u ugrožena područja jugoistočne Azije. "Još nismo dogovorili s Međunarodnim Crvenim krstom način kako ćemo donacije slati u Aziju, ali zanimanje za taj oblik pomoći postoji", dodao je on.

Također još uvijek nema donacija firmi i udruženja na području Hercegovine osim direktne donacije mostarskog ureda Crvenog krsta, rekao je Kajtaz pozivajući udruženja građana da se priključe akciji. Također je naglasio da će se lokalnim televizijama ubrzo proslijediti video spot koji će građane pozivati da pomognu žrtvama zemljotresa i razornog vala koji je 26. decembra pogodio dijelove Azije.

"Mi iz Crvenog krsta BiH insistiramo da se sve donacije uplaćuju preko našeg žiro računa radi sprečavanja eventualnih malverzacija", kazao je Kajtaz dodajući da će Crveni krst BiH informisati javnost o svim uplatama za žrtve tsunamija.

Svi koji žele pomoći žrtvama zemljotresa i tsunamija koji su pogodili jugoistočnu Aziju mogu to učiniti uplatama na žiro-račun broj 140-101-00082709-32 kod Volksbanke BiH ili pozivom na telefonske brojeve BH Telecoma 094/290-002 (cijena poziva 1 KM) i HT-a Mostar 092/850-850 (cijena poziva 2 KM).

Također, svi koji žele pomoći materijalnim prilogom mogu to učiniti pozivanjem na broj 036/551-573 i 036/552-283, nakon čega će prikupljenu hranu i lijekove preuzeti aktivisti lokalnoga Crvenog križa.