Tihić u Briselu
0

"Građani BiH najveće žrtve raspada Jugoslavije"

FENA
Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić je danas u Briselu razgovarao sa generalnim direktorom Generalnog sekretarijata Vijeća Evropske unije za vanjske i političko-vojne poslove Robertom Cooperom i visokim predstavnikom Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Javijerom Solanom.

Tihić je kazao za Agenciju FENA da su razgovarali o Bosni i Hercegovini, o aktuelnim pitanjima, posebno vezano za 'američko-evropski paket', odnosno butmirski proces.

„Istaknuo sam da je jako važno da EU i SAD ostanu u okvirima butmirskog procesa. Oni su se složili s tim i rekli su da će oni ostati, ali isto tako, da očekuju da bh. političari preuzmu svoj dio odgovornosti jer oni hoće pomoći, ali neće umjesto nas raditi naš posao“, kazao je Tihić.

Dodao je da su istaknuli, između ostalog, i to da su građani BiH bili najveće žrtve raspada Jugoslavije, ratova, ali da u budućnosti ne smiju postati žrtve prošlosti.

„Nakon ovih sastanaka sam veći optimista u pogledu rješavanja ovih problema i ostanka EU i SAD-a u okvirima butmirskog procesa“, kazao je Tihić.

Najavio je da je sutra pozvan na Samit šefova država i vlada EU.

„Tamo ću imati priliku da se obratim i još jedanput pozovem šefove država i vlada EU da pomognu BIH, da ostanu uz BiH u ovom važnom vremenu kako ne bi bio ugrožen dostignuti napredak“, kazao je Tihić.