{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Građani BiH moraju se aktivno uključiti u proces evropskih integracija

S
14.2.2008. u 16:53
0
0
Građani BiH moraju se aktivno uključiti u proces evropskih integracija
0
Građani BiH moraju se aktivno uključiti u proces evropskih integracija
Evropska budućnost Bosne i Hercegovine nije projekat koji se odvija između političke elite i Evropske unije, već to zahtijeva angažovanost i punu podršku svih dijelova društva, rekao je danas visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak.
"Za razliku od drugih zemalja koje su se pridružile Evropskoj uniji, BiH do sada nije uspjela da realizuje šire učešće u procesu integracije", rekao je Lajčak na konferenciji održanoj u Sarajevu.

"Sedamdeset posto građana stalno izjavljuje da žele da se BiH priključi Evropi što prije, ali 70 posto građana nije aktivno uključeno u ostvarenje tog cilja", rekao je Lajčak. "Do sada su odgovornost za proces evropskih integracija u potpunosti prepuštali političkom vođstvu. A rezultati su bili skromni".

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčák, zajedno sa šefom Delegacije Evropske komisije Dimitrisom Kourkoulasom i slovenačkom ambasadoricom Natašom Vodušek, u svojstvu predsjedavajućeg EU, obratili su se prisutnima u uvodnom dijelu konferencije koja predstavlja početak kampanje kojom se građani BiH pozivaju da se aktivno uključe u proces evropskih integracija.

Kampanja, koja će obuhvatiti javne diskusije, biće provedena u naredna dva mjeseca u 16 gradova i mjesta širom Bosne i Hercegovine.

"Parafiranje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju prošlog decembra bio je važan korak u pravom smjeru – ali ja i drugi predstavnici EU morali smo ubijediti političko vođstvo da učini šta je potrebno. U drugim zemljama kandidatima za prijem u EU, političko vođstvo je lobiralo za EU – a ne obratno!“ rekao je Lajčak.

Lajčak je istakao da jedan od nedostataka, kada je riječ o naporima koje je BiH do sada poduzimala na integraciji u EU, leži u "neuspjehu da se integracija poveže sa praktičnim poboljšanjima koja utiču na životni standard“ te je dodao da konstruktivna debata, među širim slojevima društva, o pitanju integracije treba biti fokusirana na to kako će članstvo u EU "ojačati sigurnost i demokratiju u BiH, poboljšati ekonomsku klimu, potaknuti ulaganja i otvaranje novih radnih mjesta, ojačati regionalni razvoj i saradnju te stvoriti mogućnosti za mlade i uvesti više standarde obrazovanja.“

Miroslav Lajčak je rekao da se javnom raspravom može "pokrenuti proces putem kojeg će stanovništvo prestati da šuti i početi da govori. Vrijeme je da se politički dijalog proširi. Naš sveobuhvatni cilj je učiniti ovu zemlju stabilnom, prosperitetnom, demokratskom i sigurnom i članicom EU. To je proces u kojem mora učestvovati cjelokupno društvo jer se to pitanje tiče svih nas; to je proces koji se može nastaviti sve dok se zemlja ne pridruži EU.“

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: