{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Građani BiH moraju se aktivno uključiti u proces evropskih integracija

S
14.2.2008. u 16:53
0
0
Građani BiH moraju se aktivno uključiti u proces evropskih integracija
0
Građani BiH moraju se aktivno uključiti u proces evropskih integracija
Evropska budućnost Bosne i Hercegovine nije projekat koji se odvija između političke elite i Evropske unije, već to zahtijeva angažovanost i punu podršku svih dijelova društva, rekao je danas visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak.
"Za razliku od drugih zemalja koje su se pridružile Evropskoj uniji, BiH do sada nije uspjela da realizuje šire učešće u procesu integracije", rekao je Lajčak na konferenciji održanoj u Sarajevu.

"Sedamdeset posto građana stalno izjavljuje da žele da se BiH priključi Evropi što prije, ali 70 posto građana nije aktivno uključeno u ostvarenje tog cilja", rekao je Lajčak. "Do sada su odgovornost za proces evropskih integracija u potpunosti prepuštali političkom vođstvu. A rezultati su bili skromni".

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčák, zajedno sa šefom Delegacije Evropske komisije Dimitrisom Kourkoulasom i slovenačkom ambasadoricom Natašom Vodušek, u svojstvu predsjedavajućeg EU, obratili su se prisutnima u uvodnom dijelu konferencije koja predstavlja početak kampanje kojom se građani BiH pozivaju da se aktivno uključe u proces evropskih integracija.

Kampanja, koja će obuhvatiti javne diskusije, biće provedena u naredna dva mjeseca u 16 gradova i mjesta širom Bosne i Hercegovine.

"Parafiranje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju prošlog decembra bio je važan korak u pravom smjeru – ali ja i drugi predstavnici EU morali smo ubijediti političko vođstvo da učini šta je potrebno. U drugim zemljama kandidatima za prijem u EU, političko vođstvo je lobiralo za EU – a ne obratno!“ rekao je Lajčak.

Lajčak je istakao da jedan od nedostataka, kada je riječ o naporima koje je BiH do sada poduzimala na integraciji u EU, leži u "neuspjehu da se integracija poveže sa praktičnim poboljšanjima koja utiču na životni standard“ te je dodao da konstruktivna debata, među širim slojevima društva, o pitanju integracije treba biti fokusirana na to kako će članstvo u EU "ojačati sigurnost i demokratiju u BiH, poboljšati ekonomsku klimu, potaknuti ulaganja i otvaranje novih radnih mjesta, ojačati regionalni razvoj i saradnju te stvoriti mogućnosti za mlade i uvesti više standarde obrazovanja.“

Miroslav Lajčak je rekao da se javnom raspravom može "pokrenuti proces putem kojeg će stanovništvo prestati da šuti i početi da govori. Vrijeme je da se politički dijalog proširi. Naš sveobuhvatni cilj je učiniti ovu zemlju stabilnom, prosperitetnom, demokratskom i sigurnom i članicom EU. To je proces u kojem mora učestvovati cjelokupno društvo jer se to pitanje tiče svih nas; to je proces koji se može nastaviti sve dok se zemlja ne pridruži EU.“

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: