{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Građani BiH mogu putovati u Brazil bez viza

S
5.3.2013. u 16:54
913
46
Građani BiH mogu putovati u Brazil bez viza
913
Građani BiH mogu putovati u Brazil bez viza
Ambasador Brazila u BiH Jose Augusto Lindgren Alves danas je predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Vjekoslavu Bevandi uručio notu o ukidanju viza za građane BiH koji putuju u ovu državu.
Bevanda je danas u Sarajevu organizovao radni ručak za ambasadore koji su na službi u BiH i tom prilikom im zahvalio na njihovim pojedinačnim doprinosima i podršci koju pružaju BiH na putu ka EU, saopšteno je iz Vijeća ministara BiH.

Na pitanje slovenačkog ambasadora Andreja Grassellija da komentariše prioritete BiH na putu ka EU i ostvarenje ciljeva iz Mape puta, Bevanda je upoznao prisutne sa cjelokupnom realizacijom ciljeva i naglasio da je izuzetno zadovoljan što su 24 prioriteta realizovana, ali i razočaran što preostala dva još uvijek nisu riješena.

On je izrazio nadu da će ubrzo biti u prilici da evropskom komesaru za proširenje Štefanu Fileu predstavi usaglašene stavove o svim tačkama.

Švicarski ambasador u BiH Andre Schaller i njegov rumunski kolega Filip Teodorescu pitali su o planovima za naredno razdoblje, kao i o regionalnoj saradnji te pripremama za skori ulaska Hrvatske u EU.

Bevanda je odgovorio da je BiH zemlja sa najmanjom stopom iskoristivosti energetskih potencijala i da je cilj da u narednom periodu dobije jedinstvenu energetsku strategiju.

"Javni radovi i intenziviranje aktivnosti na Koridoru 5C, kao i Jadransko-jonski autoput prioriteti su na kojima ćemo intenzivno raditi u narednom periodu. Ako uzmemo u obzir da 1. jula Hrvatska ulazi u EU, a izlazi iz sistema CEFTA, već postoji veliki interes da se proizvodni kapaciteti iz Hrvatske premjeste u BiH. Mi tu vidimo mogućnost za našu privredu", rekao je Bevanda.

On je istakao da je na regionalnom nivou komunikacija kvalitetna i izuzetno otvorena.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: