Nelegalno oružje
0

Građani BiH kriju od puške do bacača raketa

Piše: Amra Kovač
Iako se u Bosni i Hercegovini zadnjih nekoliko godina provodi kampanja pod nazivom «Žetva», u kojoj građani mogu predati nelegalno oružje bez da budu zakonski sankcionisani, nažalost, statistički podaci pokazuju da veliki broj građana još uvijek posjeduje nelegalno oružje.

U prvih devet mjeseci ove godine samo na području Kantona Sarajevo oduzeta su tri komada teškog naoružanja, 24 puške, 74 pištolja, 11 ručnih bombi, 81 nož, te 4.706 komada municije različitog kalibra.

S obzirom na porazne statističke podatke, na sljedećoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo bi trebao biti razmatran Nacrt zakona o izmjeni Zakona o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije.

Nacrtom je predviđeno da kazna zatvora za nelegalno posjedovanje oružja iznosi od jedne do tri godine, umjesto od šest mjeseci do dvije godine.

«Pooštravanjem sankcija za nelagalno posjedovanje oružja, kao i dosljednjim izvršavanjem sankcija, najvjerovatnije, bi se smanjio i broj osoba koje bi posjedovale nelegalno oružje. Naime, do sada smo imali slučajeve da se za nelegalno posjedovanje oružja izriču i uslovne kazne, a kada bi se izricale zatvorske, ljudi bi dva puta ramislili prije nego bi odlučili da zadrže nelegalno oružje», kazao je u izjavi za Sarajevo-x.com Irfan Nefić, portparol MUP-a KS.

Na području Federacije BiH, pak, od početka ove godine registrovan je 231, a u Republici Srpskoj 309 slučajeva nelegalnog posjedovanja oružja.

Nažalost, osim što odrasli koriste nelegalno oružje za izvršenje krivičnih djela poput ubistva, često, zbog posjedovanja ovakvog oružja, te nesmotrenosti roditelja stradaju i djeca.

Tako je u februaru ove godine u tuzlanskom naselju Šićki Brod, dvanaestogodišnjak u odsustvu roditelja hicem iz očeve lovačke puške ranio svoju sestru, osmomjesečnu bebu koja je ležala u krevetiću. Srećom, beba je preživjela.

U augustu ove godine u mjestu Borajna, općina Grude, dječak (11) pronašao je u kući očevu malokalibarsku pušku. Igrajući se puškom u hodniku kuće ranio u predjelu glave pet godina starijeg rođaka. Šesnaetogodišnjak je preminuo u putu do bolnice.

U septembru 2007. godine u Bijeljini šestogodišnjak je igrajući se puškomitraljezom upucao petogodišnjeg druga. Iako je hitno prevezen u beogradsku bolnici na liječenje, nažalost, petogodišnjak je preminuo.

Postoji još niz ovakvih slučajeva u kojima su prethodnih godina žrtve nelegalnog oružja u BiH bila djeca.

Poražavajuća je i činjenica da građani u BiH posjeduju oružje poput puškomitraljeza, protivavionskih mitraljeza, automatskih pušaka, ručnih bacača raketa, zolja, ose..., kojim ni u kojem slučaju ne bi smjeli baratati civili.

Naime, prema podacima Federalne uprave policije i MUP-a RS prema vrsti oružja na području BiH policija je u ovoj godini zaplijenila puškomitraljeze, PAM-ove, automatske i poluautomatska puške, puške M-48...,pištolje različitih vrsta i marki (zastava, hekler, škorpion, uzi... ), tromblonske mine, protivoklopna oruđa (ručni bacač raketa, zolje, ose...), ručne bombe, eksploziv.