Život u samoizolaciji
2.5k

Građani apeluju na hitno povećanje broja testova: Nemoguće je da u Sarajevu nema zaraženih

S. H.
Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba
U Kantonu Sarajevo nema zaraženih koronavirusom. To su zvanični podaci. Ipak, javnost je sve više ogorčena zbog malog broja testova koji se rade s obzirom na veliki broj osoba u samoizolaciji i one koji su imali kontakte sa zaraženim osobama.

Svjetska zdravstvena organizacija apelovala je na sve zemlje da maksimalno testiraju građane na koronavirus kako bi se maksimalno utjecalo na ublažavanje pandemije.

Nadležni poručuju da je testiranje još uvijek složen proces, a da testovi nisu jeftini. Ipak, zdravlje građana mora biti iznad svih prioriteta. A praksa do sada kaže da epidemiološke službe testiraju samo one koji pokazuju brojne simptome, poput povišene temperature, kašlja, povratka iz neke od ugroženih zemalja i kontakta sa zaraženom osobom. Također se procjenjuje trenutno zdravstveno stanje i onda odlučuje o testiranju.

Portal Klix.ba je u prethodna dva dana dobio veliki broj poziva i žalbi građana koji poručuju da je do testa nemoguće doći, a slične se žalbe ispoljavaju i na društvenim mrežama.

[TWITTER]1240940709844324352[/TWITTER]

Stručnjaci su još davno poručili da osoba ne mora ni pokazivati simptome, a može imati koronavirus. Klix.ba je dobio i žalbe građana koji poručuju da su bili u direktnom kontaktu sa zaraženom osobom, ali nisu testirani, već im je savjetovana samoizolacija.

U takvim okolnostima, čak i ako se osoba osjeća prilično dobro i nema vidljive simptome, mora u neizvjesnosti čekati 14 dana da bi se simptomi eventualno pojavili, ali i strahovati da potencijalno može biti kliconoša.

Naročito je to karakteristično za Kanton Sarajevo. Da li zaraženih koronavirusom nema zbog malog broja testiranih? Vrlo izvjesno. Da li se svi trebaju testirati? Ne trebaju i nije ni realno. Ipak, BiH može po uzoru na brojne zemlje povećati broj testova i na taj način dodatno prevenirati širenje koronavirusa. Poređenja radi, Slovenija dnevno testira 1.000 ljudi. A to je neophodno uraditi i zbog šireg dominoefekta zbog velikog broja ljudi koji su u izolaciji, bili su na poslu ili negdje drugo u međuvremenu, a potencijalno imaju koronavirus.

Brojne ocjene ukazuju na to da je BiH generalno učinila niz dobrih poteza, ako isključimo propust u mostarskoj bolnici i slučajeve iz Igmana i Ginexa u Goraždu. Pored svih restrikcija, povećanje broja testova je imperativ i nešto što država duguje svojim građanima.