BiH
0

Građana iz Sandžaka o članu 17. Zakona o državljanstvu BiH

FENA
Upravni odbor Udruženja građana porijeklom iz Sandžaka u FBiH poziva nadležne institucije i odgovorne organe BiH da nastave proceduru za ukidanje postojećeg člana 17. Zakona o državljanstvu BiH.

Odbor saopćava da je razmatrao pitanje obustave započete procedure za zaključenje bilateralnog ugovora o dvojnom državljanstvu između BiH i Crne Gore te da smatra kako nezaključivanje takvog ugovora direktno šteti građanima s prostora bivše Jugoslavije.

Naglasio je da razumije štetnost postojećeg člana 17. Zakona o državljanstvu BiH i potrebu za njegovim ukidanjem u interesu svih izbjeglica i iseljenika iz ove države, ali smatra da bi se bilateralnim ugovorima štetnost tog člana trebala i mogla ublažiti barem za države koje su izrazile spremnost za njihovo potpisivanje.

Tim bilateralnim ugovorima moglo bi se riješiti posebno pitanje olakšanog međusobnog stjecanja državljanstva građana tih država i BiH, čime bi se izbjegli mnogi problemi i diskriminacije kakvi su doskoro bili u oblasti plaćanja školarina za studente iz Sandžaka koji studiraju u Bosni i Hercegovini i slično, stav je Odbora.