{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Građana iz Sandžaka o članu 17. Zakona o državljanstvu BiH

F
22.4.2009. u 14:01
0
5
Građana iz Sandžaka o članu 17. Zakona o državljanstvu BiH
0
Građana iz Sandžaka o članu 17. Zakona o državljanstvu BiH
Upravni odbor Udruženja građana porijeklom iz Sandžaka u FBiH poziva nadležne institucije i odgovorne organe BiH da nastave proceduru za ukidanje postojećeg člana 17. Zakona o državljanstvu BiH.
Odbor saopćava da je razmatrao pitanje obustave započete procedure za zaključenje bilateralnog ugovora o dvojnom državljanstvu između BiH i Crne Gore te da smatra kako nezaključivanje takvog ugovora direktno šteti građanima s prostora bivše Jugoslavije.

Naglasio je da razumije štetnost postojećeg člana 17. Zakona o državljanstvu BiH i potrebu za njegovim ukidanjem u interesu svih izbjeglica i iseljenika iz ove države, ali smatra da bi se bilateralnim ugovorima štetnost tog člana trebala i mogla ublažiti barem za države koje su izrazile spremnost za njihovo potpisivanje.

Tim bilateralnim ugovorima moglo bi se riješiti posebno pitanje olakšanog međusobnog stjecanja državljanstva građana tih država i BiH, čime bi se izbjegli mnogi problemi i diskriminacije kakvi su doskoro bili u oblasti plaćanja školarina za studente iz Sandžaka koji studiraju u Bosni i Hercegovini i slično, stav je Odbora.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: