{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Gradi se crkva u blizini dvije masovne grobnice

F
22.1.2011. u 14:48
0
0
Gradi se crkva u blizini dvije masovne grobnice
0
Gradi se crkva u blizini dvije masovne grobnice
U naselju Budak kod Potočara, na privatnom imanju porodice Ilić, započeta je izgradnja pravoslavne crkve. Za ovaj objekt na vrijeme nije pribavljena građevinska dozvola, pa su reagovali općina, ali i mještani ovog naselja. Crkva se gradi u neposrednoj blizini lokacije gdje su otkrivene dvije masovne grobnice i nedaleko od Memorijalnog centra.
Za gradnju crkve, u općini Srebrenica saznali su nakon što su reagovali mještani Potočara i Budaka, smatrajući da je ovo čista provokacija. Radovi na ovom objektu privremeno su obustavljeni.

"Uz sva uvažavanja vjere kao načina izražavanja prema Bogu bilo kojeg naroda – nije u redu. Kada je ta priča postala ozbiljna, mi smo naložili građevinskom inspektoru da ode na lice mjesta i vidi o čemu se radi. On je utvrdio da su udareni temelji za gradnju crkve i naravno obustavio radove, s obzirom na to da ne postoje određene dozvole", izjavio je Ćamil Duraković, zamjenik načelnika Općine Srebrenica.

Prije nego što je došlo do gradnje crkve, načelnik je obavio razgovor s porodicom Ilić, nudio lokaciju na Žutom mostu gdje je koncentracija srpskog stanovništva mnogo veća nego što je to na Budaku, međutim, to nije prihvaćeno. Općina je bila spremna da učestvuje u kupovini zemljišta, a i u samoj gradnji crkvenog objekta. Negodovanje izražavaju i građani Potočara.

“Vjerujte mi, ove provokacije što mi majke Srebrenice preživljavamo ne bi mogao podnijeti niko. Vjerujte da ova crkva ovdje ne znači nikom. To je neki prkos što oni rade da bi se to zlo više širilo", kaže Mejra Đogaz, povratnica u Potočare.

U Crkvenoj općini Srebrenica, ni u eparhiji Bijeljina niko ne želi da komentariše početak gradnje crkve. Općina Srebrenica očitovat će se za nekoliko dana, a o ovom slučaju upoznati su Međureligijsko vijeće Bosne i Hercegovine, OHR i Američka ambasada, koji su kontaktirali i sjedište Srpske pravoslavne crkve u Beogradu.

"Mi imamo jedan gorući problem jer ne znamo šta će biti poslije izdavanja građevinske dozvole. Ne znamo kako će reagovati Bošnjaci u Mjesnoj zajednici Potočari. Mi smo upozorili na vrijeme, poslali određene dopise na vrijeme. Po meni nije u redu da Međureligijsko vijeće do sada nije zasjedalo o tome. Sve posljedice koje će uslijediti, snosit ćemo svi zajedno", kaže Ćamil Duraković.

Izgradnja crkve u naselju Budak predmetom je spora i negodovanja, pa i mogućeg narušavanja međuljudskih odnosa u ovom kraju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: