Sarajevo
0

Grad sufinanisirao radove na Vilsonovom šetalištu

FENA
Gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac i načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo danas su ozvaničili završetak radova na popločavanju i postavljanju mobilijara - klupa u Vilsonovom šetalištu.

"Grad Sarajevo se opredjelio za finansijsku podršku ovom projektu s obzirom da Vilsonovo šetalište predstavlja lokalitet od šireg interesa za Grad. I u Platformi djelovanja Grada kao jedan od ciljeva definisana je izgradnja i uređenje pješačkih zona poput Vilsonovog koji će svim predviđenim sadržajima predstavljati jednu od najpopularnijih šetnica i rekreacionih zona u Sarajevu", istakla je gradonačelnica Borovac.

Grad Sarajevo je zajedno s Općinom Novo Sarajevo i Kantonalnim ministarstvom za prostorno uređenje finansirao projekat popločavanja i postavljanja mobilajara u Vilsonovom šetalištu. Ukupno je uloženo milion KM, s tim da je Grad Sarajevo izdvojio 200.000, Općina Novo Sarajevo 300.000, a Ministarstvo za prostorno uređenje 500.000 KM.

Utrošeno je 850.000 KM za realizaciju prve faze koja je obuhvatala: izgradnju vodovodne, kanalizacione i elektro mreže za postavljanje ljetnih bašti, postavljanje kamenih staza (popločavanje od mosta Hamdije Čemerlića do mosta Ars Aevi) i izgradnju javne česme.

Preostala sredstva od 150.000 KM utrošit će se na postavljanje 45 novih klupa za odmor i hortikulturalno uređenje prostora od mosta Hamdije Čemerlića do mosta Ars Aevi, što podrazumijeva sječu dotrajalih stabala, te sadnju novih stabala lipa, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Grada Sarajeva.