BiH
0

Grad Sarajevo: Za obnovu četiri česme 60.000 KM

FENA
Grad Sarajevo podržao je finansijski sa 60.000 KM rekonstrukciju i revitalizaciju četiri česme: Bistričke (ugao ulica Bistrik Medresa i Muhameda Enverkadića), česme Kesa (ugao ulica Mandrina i Ašikovac), česme u Provarama (ugao ulica Hamzarina i Provare) i česme na Brdu (ulica Brdo džamija).

Gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac danas je s predstavnicima Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Kantona Sarajevo, kod Bističke česme ozvaničila završetak realizacije projekta izgradnje i obnove sarajevskih česmi.

"Ovaj projekt Grad Sarajevo je vodio sa Zavodom za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa KS-a. Radi se o projektu koji se odnosi na obnovu starih česmi u gradu Sarajevu, kojih je nakon osmanske vladavine u Sarajevu ostalo 156. Danas se procjenjuje da ih ima oko 40-ak", kazala je gradonačelnica Borovac.

"Ponosna sam što smo na ovaj način vratili jedan dio tradicije u grad Sarajevo, jer česme su oduvijek bile kult vode i simbol života u Sarajevu. Sarajlije ponovo mogu na zaboravljenim mjestima vidjeti česme a one će ući u turističku ponudu", kazala je gradonačelnica Sarajeva.

Bistrička česma je sagrađena 1520. godine. Pretpostavlja se da ju je sagradio sin osnivača Sarajeva Isa-bega Ishakovića, Mehmed- beg Ishaković, uz džamiju Mehmed-bega Ishakovića. Česma je bila priključena na vodovod koji je bio izgrađen 1461. godine.

Prema riječima direktora Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa KS-a Muniba Buljine, Bistrička česma je druga po veličini uopće česma koja je postojala u gradu Sarajevu. Najveća je česma bila na području gdje je danas objekt ŽTO-a i Predsjedništva BiH.

Radove na ovim česmama izvodila je firma "Neimari".

Grad Sarajevo je za 2007. godinu također budžetom predvidio obnovu starih česmi i izgradnju šadrvana i fontana.