|

Grad Sarajevo vratio staru Bistričku stanicu građanima: Skaka prisutne počastio jabukama

Grad Sarajevo vratio staru Bistričku stanicu građanima: Skaka prisutne počastio jabukama
1.171
S.H.P.
18.10.2019. u 13:04
66
komentara
1,1k

dijeljenja
1/18 Foto: D. S./Klix.ba
2/18 Foto: D. S./Klix.ba
3/18 Foto: D. S./Klix.ba
4/18 Foto: D. S./Klix.ba
5/18 Foto: D. S./Klix.ba
6/18 Foto: D. S./Klix.ba
7/18 Foto: D. S./Klix.ba
8/18 Foto: D. S./Klix.ba
9/18 Foto: D. S./Klix.ba
10/18 Foto: D. S./Klix.ba
11/18 Foto: D. S./Klix.ba
12/18 Foto: D. S./Klix.ba
13/18 Foto: D. S./Klix.ba
14/18 Foto: D. S./Klix.ba
15/18 Foto: D. S./Klix.ba
16/18 Foto: D. S./Klix.ba
17/18 Foto: D. S./Klix.ba
18/18 Foto: D. S./Klix.ba
Stara željeznička stanica u sarajevskom naselju Bistrik vraćena je građanima Sarajeva. Naime, Grad Sarajevo okončao je rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, ušao u posjed te stvorio pretpostavke za početak obnove ovog devastiranog, ali reprezentativnog objekta koji je svojevrstan simbol Grada Sarajeva.
Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka je kazao kako mu je drago što danas prisustvuje činu u kojem se jedan javni objekt i nacionalni spomenik kakav je Bistrička stanica vraća u javnu upotrebu.

"Ovaj projekt ima tri vrlo važne dimenzije, kulturnu, socijalnu i razvojnu. Obnovom i čuvanjem ove stanice branimo našu baštinu, sjećanja generacija i vrijednu tradiciju. Zatim, rješavamo stambeno pitanje za sedam porodica. Vidjeli ste u kakvim su uvjetima živjeli. Ovo nikada nije trebao biti stambeni objekt. I na koncu, razvojni aspekt. Obnovljena Bistrička stanica će snažno doprinositi kao turistička atrakcija i multifunkcionalni objekt koji će biti u potpunosti samoodrživ", kazao je Skaka.

Dodao je i kako će Grad Sarajevo u budžetu za 2020. godinu planirati sredstva za obnovu ovog spomenika. U Bistričkoj stanivi će biti muzej koji će govoriti o dugoj željezničkoj tradiciji u BiH u gradu Sarajevu. Stvorit će i novi turistički sadržaj koji će biti uvršten u turističke rute u gradu Sarajevu.

"Ovaj projekt je važan iz razloga što ga realizujemo iz dobiti Javnog preduzeća Sarajevo d.o.o, koju smo ostvarili u 2018. godine, iz rekordne posjećenosti Trebevićkoj žičari i iz dobiti koja je rekordna", kazao je Skaka.


U okviru ovih aktivnosti Grad Sarajevo je riješio stambeno pitanje za sedam porodica koje su godinama živjele u neljudskim uvjetima. Do 1. novembra svi će biti iseljeni iz Bistričke stanice.

"Hvala gradonačelniku i svima koji su učestvovali u ovome. Da nije bilo gradonačelnika nikada ne bismo izašli odavde", rekla je Fatima Pribišić koja je živjela u Bistričkoj stanici.

Iz Grada Sarajeva vjeruju da će jedina Željeznička stanica iz perioda Austro-Ugarske postati mjesto susreta kulturnih društvenih događaja značajnih za Grad Sarajevo. Gradonačelnik Skaka se posebno zahvalio Gradskom vijeću Grada Sarajeva na podršci za ovaj projekt te Pravobranilaštvu Grada Sarajeva koje je vodilo kompliciran imovinsko-pravni postupak.

Gradonačelnik je sve prisutne počastio jabukama iz Istočne Bosne, koje simboliziraju ono što je nekada iz ovog dijela države vozom dolazilo u naš grad.
Prijavi grešku


Komentari (66)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...