BiH
0

Grad Sarajevo vjerskim zajednicama i crkvama na području grada donirao 145 hiljada KM

FENA
Gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac danas je s predstavnicima vjerskih zajednica i crkava s područja Grada Sarajeva potpisala ugovore o realizaciji odobrenih iznosa iz Gradskog budžeta za 2007.

Riječ je o 145.000 KM koje je Grad izdvojio za finansiranje gradnje i sanacije vjerskih objekata te projekte i aktivnosti vjerskih zajednica i crkava na području Sarajeva, vodeći se njihovim ranijim zahtjevima prema Gradskoj upravi.

Ugovori su potpisani s Medžlisom Islamske zajednice Sarajevo, kojemu je dodijeljeno 60.000, Vrhbosanskom nadbiskupijom Sarajevo, kojoj je dodijeljeno 42.500, Srpskom pravoslavnom crkvom Mitropolije dabrobosanske, koja je za svoje potrebe dobila 34.000 i Jevrejskom opštinom Sarajevo, kojoj je dodijeljeno 8.500 KM.

Osim ovih iznosa, kako je naglašeno, Grad Sarajevo je još donirao 30.000 KM vjerskim objektima i zajednicama izvan Sarajeva, s obzirom na to da je budžetom za 2007. za zaštitu, sanaciju i restauraciju vjerskih objekata i podršku vjerskim zajednicama izdvojeno 175.000 KM.

  • Sarajevo kao glavni grad BiH i grad koji baštini bogatu tradiciju četiriju konfesija ima posebnu obavezu da pomogne rad i djelovanje vjerskih zajednica i crkava na svom području. Sadašnji saziv Gradskog vijeća formirao je i Komisiju za odnose s vjerskim zajednicama i crkvama kao svoje stalno tijelo, što znači da se formiranjem tog tijela počeo utirati i put institucionalnoj saradnji Grada Sarajeva i vjerskih zajednica i crkava – kazala je gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac.

Idriz Hodžić, predsjednik spomenute komisije, kazao je da je ove godine donesen Pravilnik o kriterijima za raspodjelu i dodjelu novca iz tekućeg granta u budžetu Grada Sarajeva, s obzirom da vjerske zajednice i crkve apliciraju prema Gradu i projektima iz obrazovanja, zdravstva, kulture i slično.

Prema tom pravilniku 80 posto od dodijeljenih iznosa usmjereno je na sanaciju i restauraciju vjerskih objekata, a preostalih 20 posto za podršku aktivnostima vjerskih zajednica i crkava.