Peta godišnjica smrti
0

Grad Sarajevo položio cvijeće na grob Kemalu Montenu

Dž. L.
Foto: Grad Sarajevo
Foto: Grad Sarajevo
Povodom pete godišnjice od smrti Kemala Montena, legendarnog tekstopisca najljepših pjesama, među kojima i himna "Sarajevo, ljubavi moja", Grad Sarajevo danas je položio cvijeće na grob ovog uglednog Sarajlije.
Cvijeće u Aleju velikana na groblju Bare položila je Dragana Solaković, pomoćnica gradonačelnika za lokalnu samoupravu i razvoj grada Sarajeva.

Podsjetimo, Monteno je borbu za život izgubio u zagrebačkoj klinici Rebro na današnji dan, 21. januara 2015. godine, gdje je bio smješten uslijed komplikacija nakon izvršene transplantacije bubrega.

Legendarni kantautor rođen je u Sarajevu 1948. godine. Svoje prezime naslijedio je od oca Osvalda, Italijana koji je došao u BiH 1945. godine gdje je upoznao i oženio Kemalovu majku Bahriju.

Karijeru je započeo 1967. godine nastupom na festivalu "Vaš šlager sezone" s vlastitom pjesmom "Lidija". Godinama poslije Sarajevu i cijeloj regiji poklonio je mnoštvo neprolaznih pjesama koje zauvijek čuvaju od zaborava njegov lik i djelo.

Posljednji put Monteno je pjevao Sarajlijama u novembru 2012. godine, a svoj posljednji koncert održao je u Beču 2014. godine.