BiH
5

Grad Sarajevo podržava akciju "Let’s Do It"

FENA
Grad Sarajevo će podržati akciju čišćenja u BiH "Let’s Do It – očistimo zemlju za jedan dan", rekao je danas zamjenik gradonačelnika Sarajeva Miroslav Živanović na prijemu za članove UG "Ruke" iz Sarajeva koje u saradnji s UG "Mozaik prijateljstva" iz BanjE Luke organizira i provodi ovu akciju. Radi se o najvećoj akciji u historiji BiH posvećenoj prvenstveno čišćenju ilegalnih deponija smeća u jednom danu, ali i čišćenju zelenih površina i drugih prirodnih vrijednosti, odnosno zaštićenih područja.

"Planirano je da akcija bude provedena sinhronizirano u jednom danu i s početkom u isto vrijeme na teritoriji čitave BiH u nedjelju, 9. septembra 2012. godine", kazao je predsjednik UG "Ruke" Božidar Mihajlović.

Pojasnio je da je riječ o ideji koju su uspješno realizirali Estonci 2008. s učešćem više od 50.000 volontera, dok su Slovenci u istoj akciji 2010. okupili 270.000 volontera.

Tako će i ova akcija u BiH u potpunosti biti organizirana na volonterskoj osnovi, a podršku su joj do sada dale brojne entitetske i institucije nižih razina vlasti, određene ambasade u BiH, međunarodne organizacije itd., saopćeno je iz Gradske uprave.