|

Grad Sarajevo podržao zahtjeve Grada Bihaća za rješavanje migrantske krize

Grad Sarajevo podržao zahtjeve Grada Bihaća za rješavanje migrantske krize
47
D. Be.
23.10.2019. u 21:45
14
komentara
47

dijeljenja
Grad Sarajevo podržao zahtjeve Grada Bihaća za rješavanje migrantske krize Abdulah Skaka i Šuhret Fazlić
Gradonačelnici Sarajeva i Bihaća Abdulah Skaka i Šuhret Fazlić potpisali su danas Zajedničku izjavu u kojoj se poziva na hitno djelovanje u rješavanju migrantske krize koja posebno pogađa Bihać.
Glavni grad Bosne i Hercegovine obavezao se i da će u okviru svojih kapaciteta i nadležnosti inicirati, kroz međunarodne kontakte, dodatne mjere kojima bi se ublažile posljedice krize.

U Zajedničkoj izjavi se, između ostalog precizira da je potrebno aktivnije raditi na poboljšanju uvjeta za prihvat i zbrinjavanje migranata, te da će Grad Sarajevo iskoristiti svoj utjecaj kod međunarodnih partnera i pozvati institucije da, u skladu sa svojim nadležnostima, djeluju aktivnije."Kao prijestolnica države imamo obavezu da se ponašamo kao lideri i pružimo podršku Bihaću koji je posebno zbog svog geografskog položaja izložen migrantskom valu. Riječ je vrlo složenom problemu za koji ni Evropska unija, ni bogatije zemlje nemaju brzo i efikasno rješenje. Ali, mi smo danas pružili podršku gradonačelniku Fazliću u nastojanjima da se mobiliziraju što veći kapaciteti kako bi se olakšalo lokalnim vlastima i stanovništvu, te poboljšali uvjeti za migrante", rekao je gradonačelnik Skaka, saopćeno je iz Gradske uprave Sarajeva.

Gradonačelnik Fazlić je istaknuo značaj potpisane Zajedničke izjave, tim prije što se radi o glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Kako je naveo, izjava precizira da će ovo biti podstrek i drugim gradovima i općinama da pomognu u ublažavanju posljedica krize.

"Za nas je ovo izuzetno značajno. Tražimo podršku od državnih institucija i svih nadležnih nivoa vlasti sa zahtjevom da pomognu Bihaću. Nadam se, iskreno, da će ovo doprinijeti što bržem prevazilaženju trenutne, vrlo teške situacije", istakao je Fazlić.
Prijavi grešku


Komentari (14)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...