BiH
0

Grad Sarajevo otvara Ured za energetsku efikasnost

FENA
Sarajevo
Sarajevo
Sarajevo će naredne sedmice dobiti Ured za energetsku efikasnost i time postati prvi grad u Bosni i Hercegovini koji je otvorio takav ured.

Tim povodom Grad Sarajevo će 21. marta organizovati prigodnu svečanost u prostorijama Ureda u ulici Hamdije Kreševljakovića 27.

Aktivnosti Ureda za energetsku efikasnost definirane su Akcionim planom energetski održivog razvoja grada (Sustainable Energy Action Plan - SEAP) koji je usvojilo Gradsko vijeće Grada Sarajeva u julu 2011. godine.

Tako će Ured pratiti i proučavati stanje u oblasti zgradarstva, javnog transporta i javne rasvjete u gradu Sarajevu, raditi na izradi analitičkih, informativnih i drugih materijala o stanju i problemima u oblasti racionalnog korištenja energije i predlagati rješenja za utvrđivanje politike i mjera u ovoj oblasti.

Zadatak ureda bit će uspostavljanje sistema kontinuiranog praćenja potrošnje energije i energenata u javnim objektima, izrada odluka i drugih propisa i provedbenih akata radi povećanja energetske efikasnosti u objektima javne namjene te iniciranje i priprema projekata za apliciranje u EU fondovima.

Otvaranje Ureda koji će ujedno imati funkciju Info centra za energetsku efikasnost, osim Grada Sarajeva, pomogli su Ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj SR Njemačke, Njemačko društvo za međunarodnu saradnju (GIZ), Otvoreni regionalni fond - Energetska efikasnost u jugoistočnoj Evropi i sarajevska Općina Centar.