BiH
0

Grad Sarajevo osigurao 100.000 KM za pet javnih kuhinja

FENA
Narodna kuhinja Stari Grad (Foto: Arhiv)
Narodna kuhinja Stari Grad (Foto: Arhiv)
Gradska uprava Grada Sarajeva osigurala je 100.000 KM za pet javnih kuhinja u Sarajevu.

Tim povodom danas su predstavnici javnih kuhinja potpisali ugovor s gradonačelnikom Sarajeva Alijom Behmenom o ovoj donaciji.

Radi se o javnoj kuhinji "Stari Grad" koja je u aprilu imala 1.210 korisnika, Udruženju humanitarne organizacije "Merhamet" Muslimansko dobrotvorno društvo koja je u aprilu imala 1.500 korisnika, Udruženju humanitarno pastoralne organizacije "Caritas Vrhbosanske nadbiskupije" koja je u aprilu imala 220 korisnika, Udruženju humanitarno-karitativne organizacije "Kruh svetog Ante" Franjevačke provincije Bosne Srebrene koja ima 950 korisnika i Crvenom križu Kantona Sarajevo koji je u aprilu imao 1.800 korisnika.

Predstavnici javnih kuhinja su naglasili da se svaki mjesec, naročito od kraja 2009. godine, kontinuirano povećava broj korisnika.

Najviše problema imaju s korisnicima za koje Služba za socijalni rad donese odluku da ne mogu primati pomoć iz kuhinja.

Takvim korisnicima javne kuhinje iz vlastitih donacija osiguravaju obrok.

Gradonačelnik je istaknuo da je iznos od prošle godine povećan za 20.000 KM i dodao da ukoliko neka od kuhinja ne bude u mogućnosti da osigura obrok za sve korisnike da mu se obrati.

"Brojni su problemi s kojima se javne kuhinje susreću kao što su adekvatan prostor, dostavna vozila, ali najveći je problem novac", dodao je Behmen.

Iz javnih kuhinja su naglasili da su gotovo svi slojevi društva njihovi korisnici.

"U vrijeme ramazana, koji je sveti mjesec muslimana, u javnim kuhinjama nema vjerskog identiteta. Donatori su svih vjera tada jednaki", kazala je Zilha Šeta, upraviteljica narodne kuhinje "Stari Grad".

Maja Mikić, iz Udruženja humanitarno pastoralne organizacije "Caritas Vrhbosanske nadbiskupije", kazala je da imaju veliki broj korisnika beskućnika i pripadnika manjinskih naroda Roma i veliki broj starih i iznemoglih osoba.

Za javnu kuhinju "Stari Grad" izdvojeno je 20.000, za Udruženje humanitarne organizacije "Merhamet" Muslimansko dobrotvorno društvo 25.000, za Udruženje humanitarno pastoralne organizacije "Caritas Vrhbosanske nadbiskupije" 5.000, Udruženju humanitarno-karitativne organizacije "Kruh svetog Ante" Franjevačke provincije Bosne Srebrene 15.000 i za Crveni križ Kantona Sarajevo 35.000 KM.

Prisutni su zahvalili Gradskoj upravi na donaciji te izrazili nadu da će slične ugovore potpisivati i s ostalim institucijama.