{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Grad Sarajevo odlučan da zaštiti Baščaršiju

S
14.1.2009. u 09:52
0
11
Grad Sarajevo odlučan da zaštiti Baščaršiju
0
Grad Sarajevo odlučan da zaštiti Baščaršiju
Postojeći regulacioni plan Sarajevske čaršije ne obuhvata dio povijesnih građevina i spomenika sakralne arhitekture, a vršene rekonstrukcije narušile su vrijednost pojedinih objekata, zaključak je nedavno održanog okruglog stola na temu "Definisanje granica historijskog jezgra sarajevske čaršije - Baščaršije u cilju nominovanja na Listu svjetske baštine".
Eminentni stručnjaci iz ove oblasti ukazali su i na to da Baščaršija nema adekvatnu zaštitu, te da se poslovni prostori koriste za neodgovarajuću namjenu.

Vildana Jakić, stručna savjetnica u Gradskoj upravi, u razgovoru za Sarajevo-x.com naglasila je da je potrebno pristupiti izradi i donošenju novog Regulacionog plana Baščaršije, kojim bi se definisale granice, a u kojem bi bila ugrađena sva bitna pitanja oko zaštite i namjene prostora na Baščaršiji, preferirajući korištenje prostora za stare zanate.

"Grad Sarajevo je odlučan da zaštiti Baščaršiju kao vrijedno kulturno – historijsko naslijeđe , a obzirom na njenu vrijednost i značenje , nastavit će da vrši aktivnosti na pripremi nominacije Baščaršije za upis na Unescovu listu svjetske baštine. S obzirom da je nominacija za Baščaršiju već odbijena, ponovna nominacija trebala bi biti u potpunosti pripremljena u skladu sa kriterijima i standardima UNESCO-a i utemeljena na preporukama Konvencije o svetskoj baštini, te temeljito obrazložena", upozorila je ona.

Imajući u vidu navedeno, Gradsko vijeće Grada Sarajeva na sjednici održanoj 29.10.2008. godine donijelo je zaključak da se formira posebna Agencija sa zadatkom provođenja obimnih i složenih aktivnosti na pripremi i izradi nominacije Baščaršije za upis na Listu svjetske baštine

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: