Nominacija za listu UNESCO-a
0

Grad Sarajevo odlučan da zaštiti Baščaršiju

Sarajevo-x.com
Postojeći regulacioni plan Sarajevske čaršije ne obuhvata dio povijesnih građevina i spomenika sakralne arhitekture, a vršene rekonstrukcije narušile su vrijednost pojedinih objekata, zaključak je nedavno održanog okruglog stola na temu "Definisanje granica historijskog jezgra sarajevske čaršije - Baščaršije u cilju nominovanja na Listu svjetske baštine".

Eminentni stručnjaci iz ove oblasti ukazali su i na to da Baščaršija nema adekvatnu zaštitu, te da se poslovni prostori koriste za neodgovarajuću namjenu.

Vildana Jakić, stručna savjetnica u Gradskoj upravi, u razgovoru za Sarajevo-x.com naglasila je da je potrebno pristupiti izradi i donošenju novog Regulacionog plana Baščaršije, kojim bi se definisale granice, a u kojem bi bila ugrađena sva bitna pitanja oko zaštite i namjene prostora na Baščaršiji, preferirajući korištenje prostora za stare zanate.

"Grad Sarajevo je odlučan da zaštiti Baščaršiju kao vrijedno kulturno – historijsko naslijeđe , a obzirom na njenu vrijednost i značenje , nastavit će da vrši aktivnosti na pripremi nominacije Baščaršije za upis na Unescovu listu svjetske baštine. S obzirom da je nominacija za Baščaršiju već odbijena, ponovna nominacija trebala bi biti u potpunosti pripremljena u skladu sa kriterijima i standardima UNESCO-a i utemeljena na preporukama Konvencije o svetskoj baštini, te temeljito obrazložena", upozorila je ona.

Imajući u vidu navedeno, Gradsko vijeće Grada Sarajeva na sjednici održanoj 29.10.2008. godine donijelo je zaključak da se formira posebna Agencija sa zadatkom provođenja obimnih i složenih aktivnosti na pripremi i izradi nominacije Baščaršije za upis na Listu svjetske baštine