Simbol kojeg grada?
179

Grad Sarajevo kupuje Ćiru koji je u vlasništvu Krivaje, građani Zavidovića protiv prodaje

B. R.
Parna lokomotiva Kusače (Foto: Twitter Benjamina Karić)
Parna lokomotiva Kusače (Foto: Twitter Benjamina Karić)
Grad Sarajevo kupuje parnu lokomotivu koja je u vlasništvu zavidovićke kompanije u stečaju Krivaja. Ovoj prodaji protive se građani Zavidovića s obzirom na to da je lokomotiva simbol grada.
Riječ je o lokomotivi Kusače, popularnom Ćiri, koja je dio stečajne mase Krivaje. Prema pisanju lokalnog Z Portala, u maju ova godine je objavljena javna prodaja nekretnina i pokretnina ovog preduzeća, među kojima je bila i lokomotiva s početnom cijenom od 40.000 KM bez PDV-a.

Nakon nekoliko neuspješnih aukcija, Grad Sarajevo ju je odlučio kupiti, ocijenivši da će biti vrijedan eksponat ispred nedavno rekonstruisane Bistričke stanice kao nacionalnog spomenika Bosne i Hercegovine. U obrazloženju sarajevske vlasti iz maja ove godine istaktnuti su detalji o Ćiri.

"Uvažavajući navedeno, stečajni upravnik je ponudio Gradu Sarajevu da se izjasni o mogućnosti kupovine lokomotive, a do tada se neće poduzimati aktivnosti u cilju prodaje. Napomenuo je da su se za lokomotivu raspitivali potencijalni kupci, pretpostavlja se da je riječ o kolekcionarima iz Austrije. Lokomotiva Kusače, serijskog broja 4379, proizvedena je 1901. u njemačkoj fabrici Kraus", istaknuto je.

Grad Sarajevo je procijenio da bi dodatni troškovi iznosili 60.000 KM, što se odnosi na transport lokomotive iz Zavidovića do Sarajeva, farbanje, reparaciju kabine.

Građani Zavidovića se protive prodaji Ćire, a lokalna vlast je tokom ljeta razmatrala mogućnost njegove kupovine kako bi ostao u ovom gradu. Nedavno su istaknuti i transparenti s porukom: "Ne damo Ćiru! Simbol grada nije na prodaju".

Transparent s porukom protivljenja prodaje lokomotive (Foto: Zdici.info)
Transparent s porukom protivljenja prodaje lokomotive (Foto: Zdici.info)

Međutim, ako je suditi po objavi gradonačelnice Sarajeva Benjamine Karić (SDP), stvari po ovom pitanju su završene.

"Nakon što je završena rekonstrukcija Bistričke stanice, građani su mi pisali i izrazili želju da se kao nekada ispred stanice nalazi lokomotiva. Želja građana je ispunjena, Ćiro stiže", poručila je Karić.

Konstatovano je da će ovo biti vrijedan muzejski eksponat, jer je vjerovatno riječ o najstarijoj parnoj lokomotivi u Bosni i Hercegovini.