BiH
7

Grad Sarajevo kreće u izgradnju Trebevićke žičare vlastitim sredstvima

Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Nakon današnjeg potpisivanja ugovora o prijenosu prava građenja između GRAS-a i Grada Sarajevo čime su otklonjene formalno-pravne prepreke za otpočinjanje izgradnje Trebevićke žičare, stigla je obavijest od predstavnika donatora Edmonda Offermanna da njegova ponuda o donaciji više nije aktuelna.

"I pored toga, gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić je odlučan da se nastavi s aktivnostima na izgradnji žičare, a koje će se finansirati predviđenim sredstvima iz Budžeta Grada za 2016. godinu. Sredstva koja nedostaju rješavat će se na najprihvatljiviji način. Neke od opcija su nova donatorska sredstva, sufinansiranje, neke od modaliteta javnog privatnog partnerstva i eventualno kreditna sredstva. Sve te opcije će se razmotriti, eventualno uz još neke, i s najprihvatljivijim rješenjima izaći pred Gradsko vijeće Grada Sarajeva", saopćeno je iz Gradske uprave.

Gradonačelnik je danas saopćio i kako će Grad Sarajevo iz svog Budžeta za 2016. Godinu izdvojiti 3,5 miliona KM za projekat "Revitalizacija Trebevićke žičare".

Donator dr. Offermann nije želio produžiti ugovor o dodjeli donacije za ovaj projekat jer, prema službenom pismu koje je poslao gradonačelniku, Grad Sarajevo nije ispunio obaveze u zadanom roku čime je, smatra on, došlo do ugrožavanja projekta.