|

Grad Sarajevo još nije definiran kao glavni grad

Grad Sarajevo još nije definiran kao glavni grad
0
F
FENA
6.10.2006. u 15:02
0
komentara
0

dijeljenja
Grad Sarajevo još nije definiran kao glavni grad
Model organizacije glavnih gradova zemalja centralne i jugoistočne Evrope -komparativni prikaz s osvrtom na iskustvo grada Sarajeva, tema je o kojoj je na 10. konferenciji Unije glavnih gradova centralne i jugoistočne Evrope u Sarajevu govorio prof. dr. Mirko Pejanović.
„Glavni grad BiH – Sarajevo usljed ratnih posljedica, a i sporosti u izvođenju reformi u razvoju gradske samouprave još nije zakonski definisan kao glavni grad u okviru nadležnosti Parlamentarne Skupštine BiH“, konstatirao je prof. dr. Pejanović.

On je naglasio da dovođenje grada Sarajeva na nivo statusa i organizacije koje imaju Ljubljana, Prag, Zagreb i drugi gradovi predstavlja donošenje zakona o glavnom gradu BiH u Parlamentarnoj skupštini BiH, zatim prenošenja nadležnosti s Kantona Sarajevo na Grad Sarajevo u oblasti komunalne infrastrukture, lokalnog biznisa, mreže obrazovnih i kulturnih ustanova, prostornog i urbanističkog planiranja te promjenu nadležnosti gradskih općina u korist organizacije jedinstvene gradske samouprave.

Prof. dr. Pejanović je kazao da je u liberalno-demokratskom konceptu organizacije društva i funkcioniranja demokratije definiran status i uspostavljena racionalana organizacija glavnog grada države kao model racionalne organizacije gradske općine čije vijeće i uprava istovremeno vrši ulogu pokrajinskog organa vlasti.

Naveo je da su tokom reformi za prijem u članstvo EU izvršene i reforme u definiranju statusa i unutrašnje organizacije glavnih gradova u Poljskoj, Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj i Sloveniji.

Kao izrazito racionalni model organizacije gradske samouprave može se uzeti grad Ljubljana. Slične reforme su izvedene u zemljama koje su u procesu kandidature za prijem u EU, Hrvatska, Bugarska, Rumunija, Makedonija i Albanija“, kazao je prof. dr. Pejanović.

Prema njegovom mišljenju, države koje se nalaze u procesu pridruživanja i stabilizacije, a još nisu ostvarile uvjete za potpisivanje sporazuma, kao što su BiH, Srbija i Crna Gora imaju različita rješenja statusa i organizacije svojih glavnih gradova.

Tokom današnje konferencije, predstavnici gradova Atine i Zagreba učesnicima ove konferencije predstavili su modele organizacije svojih gradova.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.