Veliki poduhvat
725

Grad Sarajevo je nakon 25 godina od rata konačno oslobođen od mina

T. T.
Više od šest miliona kvadratnih metara sumnjive površine sada je sigurno za sve stanovnike i posjetioce Sarajeva i okolnih planina, poručuju iz Centra za obuku pasa za otkrivanje mina u BiH.

Implementacija projekta "Sarajevo bez mina" započela je u aprilu 2019. godine, a u potpunosti ga finansiraju Sjedinjene Američke Države, vodeći donator u borbi protiv mina i drugih eksplozivnih sredstava zaostalih iz rata u BiH.

"Grad Sarajevo, u svojim administrativnim granicama, je već sada slobodan od mina, jer su općine Novi Grad i Stari Grad potpuno deminirane, ali posao nastavljamo i u općinama Vogošća i Istočni Stari Grad gdje su radovi na terenu pred samim krajem“, kazali su iz Centra za obuku pasa za otkrivanje mina u BiH.

Projekat je obuhvatao općine grada Sarajeva, Vogošću i Istočni Stari Grad, koje su imale više sumnjivih područja koje su obuhvaćene ovim aktivnostima.

"Jako smo ponosni na naše učešće u ovom izuzetno važnom projektu, jednom od najvećih pojedinačnih projekata deminiranja kojeg finansiraju SAD. Oni su kao vodeći donator u oblasti protivminskog djelovanja prepoznali naš rad i kroz projekte koje smo uspješno dovodili do kraja, bilo da je riječ o deminiranju, obuci i upotrebi pasa, upozoravanju na opasnost od mina ili pomoći žrtvama mina, jer u svim ovim segmentima smo aktivni, nastavili su nas podržavati financirajući mnoge takve projekte“, naglašava Marija Trlin.

Zajedničkim radom i naporima Ministarstva civilnih poslova, nadležnog za projekte deminiranja, Komisije za deminiranje, Centar za uklanjanje mina u BiH, te predstavnika općina i lokalnih zajednica Bosna i Hercegovina je bliže cilju - a to je zemlja slobodna od mina.

"Svi imamo jedan zajednički cilj, a to je osloboditi ovu prelijepu zemlju od mina i neeksplodiranih ubojitih sredstava, vratiti ovo 'zarobljeno' zemljište na upotrebu. Bez rješavanja problema mina, nema sigurnog života i ekonomskog napretka“, izjavila je Trlin.

Projekt je implementirala humanitarna organizacija ITF Enhancing Human Security, u partnerstvu sa Centrom za obuku pasa za otkrivanje mina u Bosni i Hercegovini koji aktivnosti provodi na terenu i Marshall Legacy Institute.