BiH
0

Grad Sarajevo finansijski podržao izgradnju spomen-obilježja generalu Safetu Hadžiću

FENA
Gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac i direktor Fonda KS-a za izgradnju i očuvanje grobalja šehida i poginulih boraca, memorijalnih centara i spomen-obilježja žrtava genocida Ibrahim Hadžibajrić potpisali su Ugovor o sufinansiranju izgradnje spomen-obilježja generalu Safetu Hadžiću.

Ovim ugovorom Grad je s 50.000 KM finansijski podržao izgradnju ovog spomen-obilježja koje će biti podignuto ispred zgrade Općine Novi Grad, saopćeno je iz Gradske službe za informiranje.

Safet Hadžić bio je jedan od osnivača Patriotske lige. Rođen je 1952. godine u Rudom, a poginuo je 18. aprila 1992. u akciji "Pretis" u Vogošći.

Bio je predsjednik Kriznog štaba tadašnje regije Sarajevo imenovan od predsjednika Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića.

Dobitnik je mnogih priznanja, između ostalog i Zlatnog ljiljana, posthumno je od Predsjedništva BiH proizveden u čin brigadnog generala Armije RBiH i nagrađen ordenom "Narodnog heroja odbrambenooslobodilačkog rata 92.-95." kojim je odlikovano samo 11 ljudi u BiH. Najveće priznanje Općine Novi Grad nosi njegovo ime.