Poricanje zločina
0

Grad Sarajevo diže krivičnu prijavu protiv Dodika

FENA
Foto: Grad Sarajevo
Foto: Grad Sarajevo
U dnevni red sjednice naknadno je uvrštena izjava Gradskog vijeća kojom vijećnici najoštrije osuđuju izjave Milorada Dodika kojima poriče zločina nad građanima Sarajeva i Tuzle 1994. i 1995. godine.

Izjavom, koja je jednoglasno prihvaćena, vijećnici ovlašćuju gradolnačelnika Aliju Behmena da podnese krivičnu prijavu u ime Grada Sarajeva protiv premijera Republike Srpske, te zahtijevaju od visokog predstavnika da sankcionira Dodika.

Gradsko vijeće Grada Sarajeva je na današnjoj sjednici usvojilo Prijedlog izmjena i dopuna budžeta Grada Sarajeva za 2009. godinu.

Vijećnici su danas usvojili Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama budžeta Grada Sarajeva za 2009. godinu radi uravnoteženja budžatskih prihoda i rashoda. Tako novi plan budžeta za ovu godinu iznosi 23.666.394 KM.

''To je za oko pet miliona manji budžet nego što je planirano, što pokazuje stvarnu finansijsku situaciju ovog grada'', rekao je Gradimir Gojer.

Jedan od prijedloga na sjednici je bio razmatranje Studije proizvodljivosti izgradnje žičare Trebević. Koncept izgradnje je obnova žičare novim tehnologijama, pa bi kapacitet nove žičare bio 1.000 putnika na sat, dok je stara žičara mogla prevoziti 400 po satu.

Gradsko vijeće je jednoglasno donijelo odluku da se priznanje ''Ključ Grada Sarajeva'' ove godine dodijeli poznatom dirigentu Oskaru Danonu, velikom antifašisti i umjetniku svjetskog ugleda.

Na sjednici je Lejla Somun-Krupalija razriješena dužnosti zamjenice predsjedavajućeg Gradskog vijeća dvotrećinskom većinom glasova.

To je dovelo do podnošenja ostavke drugog zamjenika predsjedavajućeg Gradskog vijeća Slobodana Neškovića, što je Vijeće jednoglasno prihvatilo, te je i on razriješen dužnosti.

Prihvaćeni su prijedlozi odluka o pristupanju izradi regulacionih planova ''Breka'' i ''Vraca'' te utvrđeni nacrti odluka o pristupanju regulacionih planova ''Vitkovac'' i ''Briješće''.

Vijećnici su usvojili Prijedlog Poslovnika Gradskog vijeća Grada Sarajeva, primili k znanju Informaciju o Dokumentu okvirnog budžeta Grada Sarajeva za period 2010-2012, te informacije o stanju i problemima amaterizma u oblasti kulture, stanju opremljenosti biblioteka i saradnji i odnosima organa Grada s vjerskim zajednicama i crkvama.