Od sljedeće godine
147

Grad Sarajevo će uz Šestoaprilsku posebno dodjeljivati i posthumne nagrade

Piše: M. N.
S prošlogodišnje dodjele (Foto: Arhiv/Klix.ba)
S prošlogodišnje dodjele (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Odbor za dodjelu Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva danas Gradskom vijeću upućuje konačnu listu prijedloga kandidata. Nakon žrijebanja je odlučeno da će drugi kandidat u kategoriji kultura i umjetnost, uz Emira Hadžihafizbegovića, biti vokalni solisti grupe Ambasadori.

Ovo znači da je iz utrke za Šestoaprilsku nagradu ispao Jazz Fest Sarajevo. Do sada su poznati dobitnici za dvije kategorije, ukoliko ih Gradsko vijeće Sarajeva prihvati na sjednici koja će biti održana 14. marta. U oblasti obrazovanja predložena je profesorica Tatjana Ljujić-Mijatović, a u kategoriji "Ostali" Odred policije za specijalne namjene Lasta.

U oblasti zdravstva i socijalne zaštite ostali su prof. dr. Ismet Gavrankapetanović i Medicinska asocijacija BIMA, dok su u kategoriji privrede ostali Centrotrans-Eurolines i direktor BBI banke Amer Bukvić. Karate klub Bosna i Zdravko Stojnić "borit će se" u kategoriji sporta.

Kako saznajemo, zbog velikog broja prijavljenih osoba za dobijanje ove nagrade posthumno, odbor razmatra prijedlog da se uvede još jedna dodjela nagrade Grada Sarajeva koja će nositi drugi naziv, ali imati istu "težinu". Ova nagrada bi najvjerovatnije bila dodjeljivana bitnim osobama posthumno 25. novembra.

Također, kriteriji za predlaganje kandidata za dodjelu Šestoaprilske nagrade bit će pooštreni od sljedeće godine.

Sjednica Gradskog vijeća Grada Sarajeva zakazana je za 14. mart u 10 sati kada će tajnim glasanjem biti odlučeno kome će biti dodijeljene prestižne nagrade.