Sporna odluka
10

Grad Mostar neće nadoknađivati štete nastale olujnim nevremenom

Klix.ba
Na sjednici Štaba civilne zaštite Grada Mostara donešena je odluka kako se fizičkim i pravnim osobama neće nadoknađivati šteta nastala prilikom olujnog nevremena krajem februara ove godine.

Pod predsjedanjem šefa Štaba civilne zaštite Grada Mostar gradonačelnika Ljube Bešlića održana je redovna sjednica Štaba civilne zaštite Grada Mostara.

"Na sjednici je predstavljen Elaborat o procijenjenoj šteti od olujnog vjetra, razmatran je Plan korištenja sredstava zaštite i spašavanja za 2019. godinu, a bilo je riječi o pripremi za ljetnu sezonu. Načelnik štaba Predrag Šupljeglav upoznao je članove o posljedicama olujnog vjetra koji je zadesio Grad Mostar koncem februara naglasio je kako su štete bile ozbiljne, ali po svim parametrima nije bilo uslova za proglašenje prirodne i druge nesreće. Grad Mostar je postupio po Uredbi o jedinstvenoj metodologiji za procjenu šteta formirao je komisije, koje su izašle po svakom zahtjevu na teren i stručno izvršile procjenu štete, a o čemu je sastavljen i detaljan elaborat", stoji u saopćenju.

Kako nije proglašeno stanje prirodne i druge nesreće Grad nema obaveze izmirenja šteta fizičkim i pravnim osobama koja su pretrpjela štetu. Tako u slučaju podnošenja zahtjeva za namirenje šteta Grad će nažalost takve zahtjeve odbijati.

"Potrebno je još da se važeće procedure vezane za elaborat poštuju. Predsjednik komisije Omer Širić dao je detaljnija pojašnjenja o Elaboratu i izvijestio o broju zaprimljenih predmeta za procjenu šteta. Ukupno je bilo 330 odnosno 350 zahtjeva za procjenu šteta. Razlika se pojavljuje zato što je u pojedinim zahtjevima bilo potrebno procijeniti štetu i na objektima, na vozilima ili dr. Za posao procjene šteta imenovano je pet stručnih komisija koje su u roku od 60 dana izašle na teren i utvrdile iznose šteta po svim zahtjevima. Ovakav vremenski rok (60 dana) bio je iz razloga što je trebalo uraditi procjene na cijelom području Mostara. Najveći problem je bio procjena šteta na vozilima pošto nismo imali odgovarajuću osobu koja bi mogla uraditi taj posao. Za taj posao je angažovan vanjski saradnik. Ukupna procijenjena šteta je 2.043.096,22 KM, od toga 1.633.236,18 KM na građevinskim objektima, 123.566,20 KM na motornim vozilima, 210.755,84 KM plastenici i ostalo. Dao je prijedlog da se ubuduće angažuje osoba koja bi mogla procjenjivati štete na motornim vozilima, zatim da se utvrde jedinične cijene za procjene i unos podataka elektronskim putem koji bi ubrzao rad komisije", navodi se.

Nakon rasprave jednoglasno je usvojena Odluka o korištenju sredstava predviđenih u Budžetu za otklanjanje posljedica prirodnih i drugih nesreća. Štab je usvojio i Plan korištenja sredstava zaštite i spašavanja za 2019. koji je urađen u skladu sa važećim propisima u njemu je razrađena raspodjela kako tekućih sredstava tako i prenesenih sredstava.