Rebalansom budžeta
124

Grad Mostar izdvojio 120 hiljada KM za početak izgradnje olimpijskog bazena

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
Rebalansom budžeta Grad Mostar je na današnjoj sjednici Gradskog vijeća odlučio izdvojiti 120 hiljada KM za izgradnju projektne dokumentacije olimpijskog bazena u Mostaru, što je prvi korak za realizaciju ove sportske priče u gradu na Neretvi.

Izdvajanje sredstava za početak gradnje olimpijskog bazena usvojeno je podrškom gradskih vijećnika nakon što je na izmjene i dopune budžeta amandman uložio Odbor za urbanizam i građenje Grada Mostara, na čijem je čelu predsjedavajući Gradskog vijeća Grada Mostara Salem Marić.

Gradsko vijeće Grada Mostara (Foto: G. Š./Klix.ba)
Gradsko vijeće Grada Mostara (Foto: G. Š./Klix.ba)

"Imajući u vidu da je Grad Mostar iskazao interes i potrebu za izgradnju olimpijskog bazena, rezultate i olimpijske norme, medalje sa svjetskih kupova naše svjetski poznate mlade plivačice Lane Pudar, više od 300 plivača i plivačica u tri mostarska plivačka kluba Orka, Velež i Zrinjski, smatramo neophodnim osigurati sredstva za projektnu dokumentaciju olimpijskog bazena. Tako ćemo dobiti glavni projekat koji će pokazati cijenu kompletnog projekta te mogućnost apliciranja na projekte i pozive viših nivoa vlasti, Olimpijskog komiteta BiH i međunarodnih organizacija", kazao je Marić u obrazloženju amandmana koji su podržali gradski vijećnici Mostara.

Lana Pudar (Foto: G. Š./Klix.ba)
Lana Pudar (Foto: G. Š./Klix.ba)

Petnaestogodišnja Lana Pudar, koja je rodni Mostar i BiH proslavila na evropskim i svjetskim takmičenjima u plivanju, te u Svjetskom kupu osvojila historijsku bronzu za našu zemlju, je kazala kako bi za nju izgradnja olimpijskog bazena u Mostaru bila neprocjenjiva.

"Olakšalo bi mi sve pripreme i generalno bi mi bilo značajno. Više bih bila kući i ne bih morala propuštati školu ovoliko. Stvarno bi mi mnogo značilo, ne samo meni, nego i gradu za razvoj sporta u Mostaru", kazala je Lana prilikom prijema u Sportskom savezu Grada Mostara nakon ostvarenih odličnih rezultata na Evropskom prvenstvu u Kazanju i Svjetskom kupu.

Njen trener i predsjednik Kluba vodenih sportova "Orka" iz Mostara Damir Đedović je kazao da ga izgradnja olimpijskog bazena u Mostaru raduje koliko i rezultati koje Lana postiže.

"Sve ovo što ona radi ukoliko ne dovede do toga da Mostar dobije jedan olimpijski bazen, bojim se da to neće biti potpuna priča. Lana Pudar je sada iskočila i ona je postala svjetska priča, a ovo podneblje ima strašno puno Lana", kazao je Đedović.

Njena trenerica Alena Ćemalović je naglasila da je Lana sada profesionalna sportistkinja koja mora plivati s drugim plivačicama vrhunskog ranga da bi i ona napredovala, što jasno govori koliko je potreban adekvatan bazen u Mostaru.

"Lana je uzor mostarskoj djeci, ali zbog odlazaka van Mostara, ta djeca ne stignu ni da vide kako ona trenira. A kada bismo ovdje imali olimpijski bazen, stvorila bi se velika baza djece koja bi pratila Lanu i trenirala s njom, i onda bi Mostar dobio veliku i prepoznatljivu bazu plivanja", zaključila je trenerica najbolje bh. plivačice koja je osvojila historijsku bronzu na Svjetskom kupu i ima cilj nizati još medalja i ostvarivati još bolje rezultate na ponos čitave BiH.