BiH
0

Grad donira 50.000 KM za potrebe ANUBiH-a

FENA
Gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac i predsjednik ANUBiH-a akademik Božidar Matić potpisali su danas Ugovor o realizaciji sredstava odobrenih iz budžeta Grada za 2008. godinu.

Iznos od 50.000 KM će, prema Matićevim riječima, biti utrošen za završetak sanacije zgrade ANUBiH-a te za individualne partije akademika: troškovi kotizacije za učešće na konferencijama, sredstva za rad, itd.

Gradonačelnica Borovac je u razgovoru s akademikom Matićem istakla potrebu saradnje između ANUBiH-a kao riznice znanja i svih nivoa vlasti u BiH.

"Iz ANUBiH-a bi trebao da se čuje glas o svim relevantnim pitanjima u državi te da se slijede upute i preporuke ove institucije", kazala je Borovac.

Akademik Matić je zahvalio gradonačelnici za donaciju koja je za dva i po puta veća nego što je bila zadnjih godina, ali je i obrazložio da izdavanja za ANUBiH i njen rad trebaju biti mnogo veća.

"Izdvajanja za istraživačkonaučni rad i razvoj su u prvom redu primitivne. Ona su regulirana stavkama u različitim ministarstvima a to nije zadovoljavajuće. U zemljama u svijetu izdvajanja su mnogo veća i provode se kroz fondove za istraživačkonaučni rad i razvoj", objasnio je Matić.

Uvažavajući tu činjenicu, gradonačelnica Borovac najavila je dodatna izdvajanja za ANUBiH koja će biti osigurana iz rebalansa budžeta Grada za 2008.