Do 70 posto
23

Grad Doboj pomaže mladim bračnim parovima u rješavanju stambenog pitanja

M. N.
Mladi bračni parovi iz Doboja koji imaju do 30 godina, mogu konkurisati za jedan od 100 stanova koje će Gradska uprava Doboj sufinansirati. Odluku o kriterijima usvojila je i Skupština Grada.

Pravo na stan imaju parovi koji su zaključili brak poslije 11. septembra ove godine i namjeravaju u Doboju boraviti stalno narednih 20 godina. Niti jedno od supružnika ne smije biti vlasnik ili suvlasnik objekata za stanovanje na području BiH, niti da su prodali nekretninu u posljednje tri godine od dana prijave na konkurs.

Poslanici su zaključili da supružnici ne mogu otuđiti stambenu jedinicu niti je izdati u zakup trećoj osobi. Kako bi kupili stan, odnosno dobili sredstva od Grada, moraju osigurati založna sredstva koja će biti definisana ugovorima.

Grad nudi dva modela sufinansiranja. Prema jednom grad finansira 49 posto ukupne vrijednosti stana u slučaju da sami biraju stan, a drugi u kojem Gradska uprava bira stan i lokaciju parovi plaćaju samo 30 posto vrijednosti stana. Poslanici su ovlastili gradonačelnika Borisa Jerenića da imenuje radno tijelo i raspiše javni poziv.

Cilj je zadržati mlade bračne parove u Doboju, a zanimljivo je da je odluka o sufinansiranju stanova ujedinila i poziciju i opoziciju.

"Ovom odlukom žele se zadržati mladi, kojim je prvi problem krov nad glavom, druga stvar je da motivišemo ljude koji nisu iz Doboja, da razmišljaju da se dosele da dožive ovdje, ja sam neko ko vjeruje u ljudski resurs, jer mislim da je bez ljudi nemoguće", rekao je gradonačelnik ranije.

Opozicioni političari se nadaju kako je ovo jedna u nizu mjera ističući kako treba riješiti problem zaposlenosti.

"Mi ćemo u narednom periodu, u narednom budžetu predložiti da se izdvoje sredstva za formiranje makar poslovnih inkubatora koji će omogućiti mladim parovima da pokreću biznis i da mogu ostati u gradu Doboju", rekao je Slobodan Vasiljević iz PDP – a.