Behmen ljut na vladu kantona
0

Grad će podržati rad centra 'Vladimir Nazor'

Sarajevo-x.com
Nakon što je vlada Kantona Sarajevo odbila finansijski pomoći centru za edukaciju i rehabilitaciju mentalno hendikepirane djece 'Vladimir Nazor', gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen i Gradska Uprava Sarajevo su, po njihovim riječima, 'šokirani tom odlukom kantonalnog Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice'.

'Ovakvim civilizacijski neshvatljivim i nepromišljenim potezom kantonalnog Ministarstva “ukinute” su, ionako minimalne, novčane naknade psiholozima, defektolozima, logopedima i drugim esencijalnim stručnjacima za rad sa hendikepiranom djecom i doveden u pitanje rad Odjela za opservaciju i dijagnostiku Centra. Radi se o ustanovi koja već deset godina postiže izuzetne rezultate u radu sa djecom i omladinom sa umjerenim i težim intelektualnim poteškoćama o čemu ponajbolje govori i činjenica da roditelji iz drugih država dovode i uključuju svoju djecu u ovaj projekat.

Gradonačelnik Alija Behmen smatra da se civiliziranost svakog društva mjeri upravo odnosom prema građanima i građankama koji su mentalno i fizički hendikepirani i to je uvjerenje – osim zahvale radnicima na izuzetnom zalaganju u radu sa štićenicima – potvrđeno i djelom, time što je na samom početku mandata iz umanjenog gradskog budžeta izdvojen značajan novčani iznos za rad ove institucije.

I pored toga što se Centar ne nalazi u nadležnosti Gradske Uprave, Grad Sarajevo je i ove godine pružio podršku Centru "Vladmir Nazor" u iznosu od 80.000 KM za opremanje „Škole u prirodi“ u Ilijašu i za nastavak projekta uključivanja sve djece kojoj je ova vrsta posebnog obrazovanja i pomoći potrebna.

Svojim svakodnevnim rezultatima Centar „Vladimir Nazor“ dokazuje da hendikepirana djeca uz stručni rad i izuzetan angažman djelatnika imaju dostojanstven i kvalitetan život i da se zahvaljujući pažnji koju im društvo poklanja osjećaju ravnopravnim članovima društva.

Šira društvena zajednica, radni kolektivi i pojedinci moraju pronaći načina i snage da u ovim ekonomski teškim vremenima pomognu radu ovog Centra „Vladimiri Nazor“ i omoguće našim najmlađim hendikepiranim sugrađankama i sugrađanima život dostojan čovjeka. Grad Sarajevo neće dozvoliti da necivilizirane i nepromišljene odluke kantonalnih vlasti ugroze rad i postojanje ove ustanove.

Ukoliko kantonalne vlasti smatraju da radnici u Centru „Vladimir Nazor“ ne zaslužuju novčane naknade za svoj rad, gradonačelnik će iznaći načine i sredstva kako bi im omogućio nastavak rada i time štićenicima ove institucije omogućio kvalitetnu rehabilitaciju, edukaciju i život', stoji u saopćenju iz gradonačelnikovog ureda.