{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Grad Budimpešta spreman pomoći projekt obnove sarajevske Vijećnice

F
23.1.2008. u 17:04
0
0
Grad Budimpešta spreman pomoći projekt obnove sarajevske Vijećnice
0
Grad Budimpešta spreman pomoći projekt obnove sarajevske Vijećnice
Gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac prilikom susreta s gradonačelnikom Budimpešte Gaborom Demszkym dogovorila je da Grad Budimpešta kao partner Sarajeva kandidira projekat obnove sarajevske Vijećnice kod evropskih fondova za kulturu kako bi se osiguralo što više sredstava za buduće faze obnove ovog simbola grada Sarajeva i BiH.
Gradonačelnik Budimpešte izrazio je želju da se ovaj projekt realizira kao, kako je rekao, renoviranje građevine koja nas podsjeća na zajedničku bivšu državu i uspomene iz prošlosti koje za budućnost mogu biti od velikog značaja.

Gradonačelnica Borovac prezentirala je kolegi iz Budimpešte projektnu dokumentaciju za obnovu Vijećnice po fazama prema kojoj je za ukupnu obnovu potrebno 17.850.000 KM.

Gradonačelnica Borovac i direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke Ismet Ovčina, koji je također bio prisutan na prijemu, zahvalili su Gradu Budimpešti za spremnost da pomogne obnovu tog važnog objekta posebno Mađarskoj vladi koja je već donirala 100.000 EUR-a za Vijećnicu.

Tokom susreta dvaju gradonačelnika razgovarano je i o kulturnoj i turističkoj saradnji dva grada.

Gradonačelnik Demszky prihvatio je poziv gradonačelnice Borovac da s ekipom kulturnih radnika iz Budimpešte dođe u Sarajevo na ovogodišnji festival “Baščaršijske noći”.

Gradonačelnica je pozvala mađarske turiste da posjete Sarajevo i uživaju u njegovim olimpijskim planinama, kulturno-historijskom naslijeđu i drugim znamenitostima.

"Iz Grada Budimpešte je obećano da će ubuduće putem svoje Turističke zajednice svojim sugrađanima sugerirati da posjećuju Sarajevo kao atraktivnu i otvorenu turističku destinaciju, te kao vezu prema moru," navodi se.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: