Podrška Vlade TK
71

Gračaničko keranje u zaštiti Cvijeta Srebrenice: Nažalost, ima pokušaja plagiranja

FENA
Vlada Tuzlanskog kantona podržat će Udruženje Gračaničko keranje u procesu zaštite patenta Cvijeta Srebrenice, te im pomoći u nekoj od aktivnosti.

Dogovoreno je to danas na sastanku premijera Tuzlanskog kantona Bege Gutića s predsjednicom Udruženja Azeminom Ahmedbegović i članicom Zehrom Mujačić.

Predsjednica Udruženja Ahmedbegović kazala je da su nažalost prisutni i pokušaji da se dizajn Cvijeta, njegova ideja i poruka plagiraju.

"Udruženje vodi pravnu bitku da takve komercijalne pokušaje osujeti, a time i očuva njegov istinski cilj i skromnost", istakla je i premijeru zahvalila za razumijevanje i podršku.

Kako je rečeno, osim Cvijeta Udruženje ima i druge aktivnosti, a rezultati koje je dosad ostvarilo rezultat su prvenstveno entuzijazma njegovih članova.

Udruženje provodi humanitarne akcije, aktivno radi na reafirmaciji starih narodnih običaja poput pripreme halve, ašure, ćetenije, promociji kulturnih običaja, te osim očuvanja tradicionalnih motiva pokušava da na bazi tradicionalne tehnike izradi i neke nove proizvode koji su dizajnirani u skladu sa suvremenim potrebama.

Premijer Gutić je istakao da je Vlada Tuzlanskog kantona prepoznala to udruženje, njegov pozitivan utjecaj i sigurno će iznaći načine da im pomogne u ostvarivanju programskih zadataka. Istaknuo je da to udruženje zaslužuje ne samo pažnju Kantonalne vlade, nego i pažnju svih nivoa vlasti i institucija u BiH.

U saopćenju iz Vlade TK navodi se da Udruženje "Gračaničko keranje" okuplja oko 300 žena i zaslužno je za dizajn, izradu i promociju "Cvijeta - Sjećanje" koji s jedanaest bijelih latica i zelenim krugom u sredini nosi sjećanje i poruku o najvećem stradanju u Europi nakon Drugog svjetskog rata, genocidu u Srebrenici i stradanju u Prijedoru, Kozarcu, Foči, Višegradu, Sarajevu, Ahmićima i drugim mjestima stradanja u BiH.