Odluka ministarstva
184

Gračanica: Dijete u izolaciji nakon povratka iz Italije, zbog gripe se obustavlja nastava

A. K.
Osnovna škola Hasan Kikić (Foto: Facebook)
Osnovna škola Hasan Kikić (Foto: Facebook)
Nastava u Drugoj osnovnoj školi Hasan Kikić u Gračanici sutra se neće odvijati zbog povećanog broja učenika i nastavnika koji su zaraženi virusom sezonske gripe, ali i određenog broja djece koja su proteklog vikenda skupa s roditeljima boravila u Italiji.

Kako je potvrđeno za Klix.ba, odvijanje nastave se odgađa uz saglasnost Ministarstva obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona.

Na konferenciji za medije iz Kriznog štaba za koronavirus TK jučer je potvrđena prva informacija da je proteklog vikenda grupa učenika spomenute gračaničke škole u vlastitoj režiji boravila u Italiji, ali da im nije rađen test na koronavirus zbog činjenice da je njihova klinička slika bila uredna.

Prema zvaničnim podacima kojima danas raspolažu u Zavodu za javno zdravstvo TK, a koje su dobili od gračaničkog epidemiologa, trenutno je registrovano jedno dijete koje je s majkom u privatnoj režiji putovalo Veneciju, ali je u prethodnom periodu bilo pod određenom virozom i upalom grla te na antibiotskoj terapiji. Dijete i majka se već nalaze u kućnoj izolaciji.

"Dijete se s puta vratilo u nedjelju, ali je ono i dalje kašljalo. Međutim, kod respiratornih bolesti i gripe osoba i naredni mjesec kašlje u periodu oporavka. To dijete svakako treba ići u izolaciju skupa s majkom", kazala je za Klix.ba epidemiologinja iz Zavoda za javno zdravstvo TK Jasmina Brkić-Džambić.

Iz Zavoda za javno zdravstvo TK za Klix.ba su kazali da se na nastavi u gračaničkoj školi nije pojavilo okvirno 300 djece, od njih ukupno 1.100, zbog virusa sezonske gripe, te je u saradnji s resornim ministarstvom odlučeno da se nastava sutra obustavi.