BiH
304

Grabar-Kitarović: U Hrvatskoj su svi Hrvati; Nikolić: U BiH su svi Bosanci

Piše: E. G.
Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: EPA)
Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: EPA)
Od momenta kada je pobijedila u utrci za predsjednicu Hrvatske, ne prestaje interes regionalne javnosti za Kolindu Grabar-Kitarović, a njene izjave jednu za drugom ocjenjuju kao nediplomatske i skandalozne. Posljednja u nizu je naročito izazvala reakcije u susjednoj Srbiji. Svi u Hrvatskoj su Hrvati, ukratko glasi ono što je predsjednica te zemlje rekla.

"Po meni je Hrvat i onaj ko je pravoslavne vjeroispovjesti i ko je Srbin po nacionalnosti. On je ipak Hrvat u smislu hrvatskog državljanina", kazala je Grabar- Kitarović u intervjuu koji će gledatelji BHT-a moći u cijelosti pogledati u četvrtak.

Ova izjava je mnogima zasmetala te su ocijenili da je skandalozna. Naročito je uzburkala strasti u Srbiji. Nebojša Stefanović, ministar unutarnjih poslova Srbije i potpredsjednik Srpske napredne stranke (SNS) je na današnjoj konferenciji za medije kazao kako želi vjerovati "da se radi samo o skandaloznoj izjavi i da se nada da će ona prestati da se bavi skandalima i da će početi nešto drugo raditi“.

Stefanivić se zapitao i kakve bi reakcije bile da takvo što kaže neko u Srbiji o nekoj nacionalnoj manjini u toj zemlji. Istini za volju niko, bar ne u političkom smislu bitan, u Srbiji to nije rekao o nacionalnim manjinama, ali nešto slično je izjavio predsjednik te zemlje Tomislav Nikolić, također član SNS-a.

On je u aprilu 2013. godine također u intervjuu za BHT rekao da su za njega svi građani BiH Bosanci, što je izazvalo burne reakcije u bh. entitetu RS.

"Ja pravim Bosancima, a neki se moji već ljute kad im kažem da su Bosanci, pa kažu mi smo iz Republike Srpske, za mene su Bosanci svi koji žive u BiH i tako ih i tretiram, ja pravima nemam šta da objašnjavam", rekao je tada Nikolić.