Grabar-Kitarović: Savjetnik mi je rekao da je "Za dom spremni" stari hrvatski pozdrav, pogriješila sam

S
SRNA
16.2.2019. u 14:48
219
187
Grabar-Kitarović: Savjetnik mi je rekao da je "Za dom spremni" stari hrvatski pozdrav, pogriješila sam
219
Grabar-Kitarović: Savjetnik mi je rekao da je "Za dom spremni" stari hrvatski pozdrav, pogriješila sam Foto: N. G./Klix.ba
Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je danas da će i dalje odlučno podržavati Hrvate u BiH u njihovom nastojanju da ostvare sva svoja prava koja im pripadaju kao konstitutivnom narodu.
"Važnim smatram i rješavanje problema sa Slovenijom, ali i saradnju sa Srbijom, pri čemu je posebno važno rasvijetliti i sudbinu nestalih", rekla je Kitarović na konferenciji za novinare, sazvanoj povodom četiri godine od kako je položila zakletvu kao predsjednica Hrvatske.

Na pitanje da li i dalje smatra da je "Za dom spremni" stari hrvatski pozdrav, Kitarović kaže da je počinila grešku kada je rekla da je to historijski pozdrav, jer joj je to više puta sugerisao neko od njenih savjetnika.

"Da, ja sam počinila grešku kada sam rekla da je `Za dom-spremni` stari historijski pozdrav. To nije historijski hrvatski pozdrav", rekla je Kitarović i dodala da je taj pozdrav neprihvatljiv.

Kitarović je rekla da nije pogriješila što je pozvala predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u posjetu Hrvatskoj, te dodala da je historijsko utvrđivanje istine prvi korak naprijed.

"Jedan zločin se ne treba opravdavati drugim. Ne upoređujem zločine. Zločin je zločin i treba ga posmatrati individualno", rekla je Kitarović i dodala da svaki zločin treba osuditi.

Ona je podsjetila da je posjetila stratište Jasenovac i da je spremna posjetiti bilo koje stratište i pokloniti se žrtvama s ciljem postizanja zajedništva.

Kitarović je rekla da knjiga "Dnevnik Ane Frank" treba da ostane na spisku lektira u Hrvatskoj, jer "stvara razumijevanje prošlosti koje će Hrvatskoj pomoći da stvori ljude koji će biti lideri zemlje i paziti da se takvi zločini ne ponove".

Ona je istakla da se Hrvatska brani daleko od Hrvatske, odnosno da se "dom ne brani na kućnom pragu, jer kada opasnost dođe do doma tada je već prekasno".

"Dobro je biti član NATO saveza, ali za svoju smo sigurnost odgovorni mi sami. Ovu smo državu skupo platili. Razvoj oružanih snaga usko je povezan i sa privredom, a jake oružane snage sredstvo su izgradnje jakog međunarodnog položaja Hrvatske", dodala je Kitarović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (187)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: