{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Govor mržnje u bh. medijima

S
17.3.2009. u 11:37
0
2
Govor mržnje u bh. medijima
0
Govor mržnje u bh. medijima
U oktobru 2008. godine RAK je izrekao novčanu kaznu u iznosu od 30.000 KM televiziji OBN, zbog SMS poruka koje su objavljene tokom emisija 'Mimohod' i 'Telering', a koje su sadržale govor mržnje. RAK-ov 'Kodeks o emitovanju radio-televizijskog programa' jedan je od rijetkih dokumenata u BiH koji precizno i nedvosmisleno reguliše pitanje govora mržnje. I pored toga, čini se da u Bosni i Hercegovini medijima i nadležnim državnim institucijama nedostaje jasnija strategija za borbu protiv ovog problema.
Šta je govor mržnje, kako ga prepoznati i spriječiti? Ko su najčešće žrtve govora mržnje? Gdje se tačno završava sloboda govora, a počinje govor mržnje? Ko, na koji način i kada treba povući tu granicu? Koliko i u kojim medijima je govor mržnje 'akutan' problem? Na kome je odgovornost – šta bh. institucije rade i moraju uraditi na sprečavanju i kažnjavanju govora mržnje u medijima i šire?

Mediacentar organizuje javnu debatu na kojoj će biti riječi o ovim i mnogim drugim pitanjima sa gostima Mediacentra – Mimom Šahinpahićem, novinarom i urednikom emisije 'Mimohod' na OBN Televiziji; Svetlanom Đurković, predsjednicom Udruženja Q iz Sarajeva; Nedimom Dervišbegovićem, urednikom web-portala Radiosarajevo; i Dunjom Mijatović, direktoricom Sektora za emitovanje RAK.

Moderatorka debate je Sanja Vlaisavljević, izvršna direktorica Centra za kulturu dijaloga. Javna debata održat će se u Mediacentru, Kolodvorska 3, u ponedeljak, 23. marta 2009. godine sa početkom u 18.30 sati.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: