Treba biti spreman
6

Govedarica: Situacija u vezi s migrantima u BiH nije alarmantna

SRNA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Predsjednik SDS-a Vukota Govedarica ocijenio je danas da situacija kada je riječ o migrantima nije alarmantna, ali da institucije Republike Srpske, Federacije BiH i BiH moraju biti spremne ukoliko bi se za dva ili tri mjeseca stanje promijenilo.

Komentarišući inicijativu vladajuće koalicije u Republici Srpskoj da bude formirano operativno tijelo koje će pratiti kretanje migranata u RS-u, Govedarica je rekao da to, kao i svako drugo pitanje, zavređuje pažnju, ali i da "dobija politički kontekst".

Govedarica smatra da je ministar sigurnost BiH u Vijeću ministara Dragan Mektić spreman da "podigne policijske agencije na noge" i sve stavi na raspolaganje da bi se zaštitila granica u slučaju da dođe do eskalacije migrantske krize.

"Mektić traga za rješenjima kada je u pitanju smještaj migranata koji su već u BiH. Trebamo pokazati humanost, ali izbjeći situaciju u kojoj bi imali veći priliv migranata u BiH. Vjerujem da svi zajedno možemo odgovoriti zadatku i BiH može pokazati političku stabilnost", rekao je Govedarica.

On je dodao da institucije EU moraju da znaju da bi preveliki ulazak migranata "apsolutno narušio stabilnost BiH", te odbacio ideje da se u BiH stacioniraju migranti, a za to obezbijedi finansijska podrška EU.

"Moraju da znaju da bi preveliki ulazak migranata apsolutno narušio stabilnost BiH, što nije potrebno ni Briselu, a ni nama", rekao je Govedarica.