BiH
0

Govedarica: Ponuda saradnje dr. Swelimu pokušaj svođenja priče o piramidama u realne okvire

Klix.ba
Dugogodišnji naučni saradnik Akademije nauka i umjetnosti BiH i urednik arheološkog časopisa "Godišnjak" prof. dr. Blagoje Govedarica ovih dana saradnju u ovom eminentnom naučnom časopisu ponudio je egipatskom arheologu dr. Nabilu Swelimu, koji je potvrdio postojanje visočkih piramida.

Kako je Govedarica sa stanovištva arheološke struke od početka negirao postojanje piramida u Visokom tako je ova vijest donekle iznenađujuća.

Ovih dana ne Internetu se pojavila vijest da je uredništvo časopisa "Godišnjak za arheološka istraživanja ANUBiH" uputilo poziv egipatskom arheologu dr. Nabilu Swelimu da objavi u ovom časopisu rezultate svojih istraživanja na području Visokog, to jeste da da svoje mišljenje o "bosanskoj dolini piramida".

-To je tačno. Uputili smo taj poziv dr. Swelimu, a potpisao sam ga ja kao odgovorni urednik “Godišnjaka”. Već smo dobili pozitivan odgovor od Swelima, odnosno obećanje da će napisati jedan naučni rad na ovu temu. Ne znam kako se ta informacija već pojavila na Internetu, jer je mi nismo nikome dalje proslijedili. Još uvijek je rano govoriti o rezultatima ove naše inicijative, ali kad već pitate reći ću Vam da ćemo Swellimov prilog vrlo rado objaviti u sljedećem broju "Godišnjaka", ako on ispuni to svoje obećanje i stvarno pošalje svoj naučnoelaborirani rad.

FENA- Dr.Swelim je verifikovao postojanje piramida u BiH. Da li Vaš poziv za saradnju znači da se i naučnici počinju priklanjati tezi da piramide u Visokom postoje?

  • To ne znači da se mi priklanjamo takvim idejama, jer ni poslije dvije godine intenzivnih iskopavanja još uvijek nema nikakvih elemenata koji bi govorili u prilog tome. Ova naša inicijativa je samo pokušaj svođenja te priče u realne okvire i potreba iznošenja naučne argumentacije po jasno utvrđenim i provjerljivim metodama. U krajnoj liniji u pitanju je zaštita integriteta nauke i naučnih radnika i uklanjanje mogućnosti njihovog tendencioznog i pogrešnog interpretiranja.

Jer, šta god da se objavi na toj web stranici, to ne obavezuje nikoga, zbog toga što ta stranica nije nikakvo objektivno glasilo, već samo propagandni izlog Osmanagićeve fondacije. Tamo date naučne informacije i interpretacije uglavnom pišu oni sami, a u svemu tome još uvijek nije iznesen nikakav autentični, niti autorizovani stav nekog naučnika, niti je pružen ikakav relevantni dokaz bilo kakve priče o vještačkoj izgradnji visočkih brda. No, bez obzira na naše mišljenje, mi smo dužni da poštujemo naučni habitus dr.Swelima i da mu pružimo šansu da sam, bez ikakvog posredovanja i bez neautorizovanih interpretacija, iznese svoj stav i svoju naučnu argumentaciju, ukoliko je stvarno ima.

To je sasvim normalan put u obavljanju naučnog rada i u prezentaciji naučnih stavova i činjenica. Svaku objektivnu argumentaciju ćemo naravno u potpunosti prihvatiti, a isto tako smo obavezni da neargumentovane stavove odbacimo. To je naša profesionalna dužnost i tu nema ničeg skrivenog, neobičnog, niti čudnog.

FENA- Kada možemo očekivati naredni broj "Godišnjaka" u kojem će biti i ovaj prilog dr. Swelima?

  • “Godišnjak” izlazi jednom godišnje, što je i uobičajena praksa u naučnoj publicistici. Naredni broj za 2008. godinu će izaći u trećem, ili četvrtom kvartalu te godine. Rok za predaju radova je kraj juna 2008., te će dr. Swellim imati sasvim dovoljno vremena da najavljeni rad i pripremi. “Godišnjak” je časopis međunarodnog karaktera u kome svoje radove mogu objavljivati svi naučnici koji se bave balkanološkim studijama.

Ovaj časopis redovno stiže u sve važnije biblioteke u svijetu, tako da će i Swelimov članak biti dostupan ne samo domaćim stručnjacima već i daleko širem krugu zainteresovanih naučnika. To je jedini pravi put za elaboraciju i prezentaciju naučnih ideja i stavova, pa se nadam da ćemo na taj način uspostaviti i objektivan odnos i sud prema bosanskim piramidalnim brdima.

Prof. dr. Blagoje Govedarica se dugo bavio arheološkim istraživanjima u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, a sada živi u SR Njemačkoj i predaje arheologiju jugoistočne Evrope na Institutu za prahistoriju i ranu historiju Univerziteta u Heidelbergu. Profesor Govedarica je do sada obavio arheološka iskopavanja na oko 50 evropskih lokaliteta o čemu je objavio više monografija i više od 70 naučnih radova u Italiji, Poljskoj, Rumuniji, Njemačkoj i zemljama bivše Jugoslavije.