|

Govedarica pismeno zatražio reakciju Predsjedništva BiH o reviziji presude

Govedarica pismeno zatražio reakciju Predsjedništva BiH o reviziji presude
0
F
FENA
13.2.2017. u 17:12
72
komentara
0

dijeljenja
Govedarica pismeno zatražio reakciju Predsjedništva BiH o reviziji presude Foto: Klix.ba
Srpska demokratska stranka (SDS) pozvala je Predsjedništvo BiH da hitno razmotri i odbaci inicijativu člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića za pokretanje revizije presude u slučaju tužbe BiH protiv Republike Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.
U pismu lidera SDS-a Vukote Govedarice upućenom članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine je navedeno da se Izetbegovićeva inicijativa treba da "odbaci kao jednostrana, štetna i neosnovana".

Iz ove stranke traže i da se "ospori legitimitet agentu Sakibu Softiću za zastupanje u postupku revizije, i na taj način spriječi nanošenje štete BiH i njenim građanima, i zaustavi destabilizacija unutrašnjih odnosa u BiH”.

Govedarica u pismu tvrdi da je Izetbegović javno najavio pokretanje revizije presude u slučaju tužbe BiH protiv Republike Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, a da Predsjedništvo BiH nikada nije razmatralo takvu odluku, iako je jedino relevantno za njeno donošenje.

"Pri tome, Sakib Softić kao agent BiH u postupku prethodne tužbe koja je odbačena, nema ovlaštenja za zastupanje po reviziji, jer je predmet okončan", naveo je predsjednik SDS-a u pismu Predsjedništvu BiH.

Ukazao je i na činjenicu da postupak revizije tužbe zahtijeva prilaganje novih činjenica – dokaza, koji su postojali prije donošenja presude, za koje jedna od strana nije znala, a da pri tome ta nova činjenica ima takvu dokaznu snagu da bi rezultirala donošenjem drugačije presude i da nije starija od šest mjeseci.

Također, Govedarica je i upozorio „da bi, nezakonit i neustavan pokušaj predaje zahtjeva za reviziju presude na inicijativu samo jednog člana Predsjedništva BiH, bez uvažavanja ustavne volje predstavnika druga dva naroda i njihovih predstavnika u Predsjedništvu BiH, bio jednostran akt i najgrublji atak na instituciju Predsjedništva BiH i Ustavom BiH mu propisane nadležnosti.

Podsjeća i da je obaveza svih da poštuju Ustav BiH, kao i ustave entiteta.

U vrijeme kada se sve više govori o potrebi pomirenja i koegzistencije, kao uslovu evropskog prosperiteta i BiH i zemalja zapadnog Balkana, kada smo na toj politici dobili podršku EU za brojne regionalne projekte koji trebaju donijeti dobro i građanima BiH i otvoriti brojna radna mjesta, zbog ovakve antiustavne inicijative, dobit ćemo samo talase novih otpuštanja, izolaciju i siromaštvo - navodi se u pismu predsjednika SDS-a.
Prijavi grešku


Komentari (72)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...