BiH
46

Govedarica: Odlukom Međunarodnog suda pravde poražene su politike Izetbegovića i Dodika

Klix.ba
Vukota Govedarica (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Vukota Govedarica (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Lider Srpske demokratske stranke (SDS) Vukota Govedarica kazao je na današnjoj konferenciji za novinare kako je odluka Međunarodnog suda pravde u Hagu da ne prihvati zahtjev za reviziju tužbe BiH protiv Srbije poraz za dvije politike - onu Bakira Izetbegovića, kao i politiku Milorada Dodika.

"Izetbegović je vaninstitucionalnim djelovanjem proizveo najveću ustavnu krizu od Dejtonskog mirovnog sporazuma, a s druge strane Dodik je zagovarao napuštanje institucija i sve oblike blokada kako bi produbio krizu i doveo do pozicije da ona postane nerješiva. Ovdje pobjednika nema. Ovo je jedna vrste poruke svim liderima i političkim partijama da se svojim populističkim politikama i retrogradnim teorijama ne mogu igrati s građanima ove zemlje", rekao je Govedarica.

Naglasio je kako je ovo bila "neodgovorna i nepromišljena politička odluka" koju je donio Bakir Izetbegović, te da nema pravo da karakteriše odluku Međunarodnog suda pravde kao političku jer je jasno da je bio ranije obaviješten da Softić nema legitimitet. Poručio je kako Izetbegović treba preuzeti odgovornost za ova djela, te da bi iz moralnih razloga trebao dati ostavku.

Također, kazao je kako će u RS-u biti vođeni razgovori sa strankama o tome da li će pokretati krivičnu prijavu protiv Softića.

Na kraju je poručio kako je narodu i BiH potrebna politička stabilnost, vraćanje poljuljanog povjerenja i ekonomski razvoj, te pozvao sve političare da rade u interesu građana.

"Potrebno je da svi razgovaramo u BiH. Onaj ko pokuša izazvati novu krizu nije prijatelj ove zemlje i ne želi dobro građanima. Mi smo spremni raditi i razgovarati", zaključio je.